ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια λύση κυοφορείται για τη διάσωση της Ευρωζώνης

Ποια λύση κυοφορείται για τη διάσωση της Ευρωζώνης

Ένα βήμα πιο κοντά στην προσφυγή της στο μηχανισμό διάσωσης των ευρωπαϊκών οικονομιών βρίσκεται η Ισπανία.

Κι όσο κι αν αυτό ακούγεται ...τραγικό, η Αθήνα δείχνει να το περιμένει περίπου ως «λύτρωση». Ο λόγος; Όπως εκτιμάται, η προσφυγή της Μαδρίτης στο μηχανισμό θα αποτελέσει την βασική αιτία που οι Βρυξέλλες (δηλαδή, το Βερολίνο) θα αναγκασθούν να πάρουν δραστικά μέτρα για τη διάσωση της Ευρωζώνης, στο σύνολο της. Αλλιώς ο θεσμός κινδυνεύει με κατάρρευση, αφού, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, η Ισπανία αυτή τη στιγμή χρειάζεται άμεσα πάνω από 700 δισ. ευρώ για να στηριχθεί ενώ, στο τέλος της ημέρας, το πρόγραμμα διάσωσης της μπορεί να στοιχίσει πάνω από ένα 1 τρισ. ευρώ!

Το χειρότερο; Μετά από την ισπανική οικονομία, όλα δείχνουν ότι ακολουθεί η ιταλική, όπου τα αντίστοιχα ποσά που θα απαιτηθούν θα είναι ακόμα μεγαλύτερα. Με τη διαφορά ότι δεν υπάρχουν αυτά τα λεφτά, οπότε το ευρώ θα κλυδωνισθεί και θα τεθεί εν αμφιβόλω η επόμενη μέρα του. Πηγές εδώ στην Αθήνα, που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις πραγματικές προθέσεις του τριγώνου Βρυξέλλες – Βερολίνο – Φραγκφούρτη ,επιμένουν ότι έχουν αρχίσει να εξετάζονται δραστικές λύσεις, του τύπου ευρω-ομόλογο.

Η έκδοση του, υπό τις παρούσες συνθήκες, θεωρείται ως η μόνη σοβαρή λύση για την επόμενη μέρα της ζώνης. Εννοείται ότι αν τελικώς υιοθετηθεί και προωθηθεί προς υλοποίηση θα δώσει διέξοδο και στα ελληνικά δημοσιονομικά προβλήματα, τα οποία, στην παρούσα φάση δείχνουν να είναι άλυτα. Κάπως έτσι λοιπόν η Αθήνα πιστεύει ότι ο δρόμος που οδηγεί στη διάσωση της, περνά τελικώς από τη Μαδρίτη κι ενδεχομένως και από τη Ρώμη.