ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σκέψεις για αύξηση των δόσεων

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σκέψεις για αύξηση των δόσεων
Σημειώνεται πως από όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν χορηγηθεί συνολικά 8,3 δισ. ευρώ

Σχέδιο για την «ανακούφιση» χιλιάδων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση 

Oι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία και η συνεπακόλουθη μεγάλη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου προκαλούν «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την ενεργειακή ακρίβεια.

Έτσι στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται μια ενδεχόμενη επιμήκυνση των δόσεων για την επιστροφή των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής και παράταση του χρόνου για την εφάπαξ εξόφληση των φθηνών δανείων με έκπτωση 15%.

Ειδικότερα για τις μηνιαίες δόσεις που ξεκινούν από 30 Ιουνίου, μελετάται η αύξησή τους, από 60 που είναι σήμερα σε 70, ενώ υπάρχουν και φωνές που προτείνουν η αποπληρωμή να γίνει σε 100 δόσεις, κάτι όμως δεν φαίνεται να συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες. Παράλληλα εξετάζεται η προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση του ποσού με το μπόνους του 15% που λήγει κανονικά στις 30 Μαρτίου να παραταθεί για ένα ακόμη τουλάχιστον μήνα.

Οι αποφάσεις για τις παρεμβάσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή, προκειμένου να δοθούν ταμειακές «ανάσες» σε 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις αναμένεται να κλειδώσουν το επόμενο διάστημα και θα εξαρτηθούν από το μέγεθος των επιπτώσεων στην οικονομία από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία. Πάντως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καμία συζήτηση για «κούρεμα» των ποσών που πρέπει να επιστραφούν στο κράτος.

Σημειώνεται πως από όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν χορηγηθεί συνολικά 8,3 δισ. ευρώ και μετά τα κουρέματα το ποσό που καλούνται να επιστρέψουν οι δικαιούχοι ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ από τα οποία το Δημόσιο υπολογίζει να εισπράξει 2,3 δισ. ευρώ.

To ύψος του «κουρέματος»

Τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι κουρεμένα έως και 75% και ισχύουν τα εξής:

1. Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων του 2020 ξεπερνάει το 70% σε σχέση με το 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.

Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα του 2019 και η επιχείρηση καταγράφει ζημιές προ φόρων το 2020.

Το 50% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

2. Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.

Το 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.