ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτίναξη 5,4% σε όσα ενοίκια αναπροσαρμόζονται βάσει πληθωρισμού

«Φωτιά» στις τιμές των μισθώσεων
«Φωτιά» στις τιμές των μισθώσεων
INTIME

«Φωτιά» στις τιμές των μισθώσεων των οποίων η ετήσια αναπροσαρμογή ακολουθεί τη μεταβολή του πληθωρισμού, έχει βάλει η εκτίναξη του τιμαρίθμου, λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) εκτός από την χθεσινή της ανακοίνωση ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατά τη δωδεκάμηνη περίοδο Μαρτίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022 παρουσίασε αύξηση 7,2%, εξέδωσε ανακοίνωση και για την αναπροσαρμογή μισθωμάτων, μηνός Μαρτίου 2022.

Βάσει της σχετικής ανακοίνωσης, στις περιπτώσεις των μισθώσεων των οποίων η ετήσια αναπροσαρμογή μισθώματος ορίζεται στο 75% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, όπως αυτός υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό αύξησης του μισθώματος για τον μήνα Μάρτιο 2022 διαμορφώθηκε σε 5,4% επί του καταβαλλόμενου μισθώματος.

Η αύξηση αυτή επηρεάζει τα μισθώματα που σύμφωνα με τις συμβατικές τους ρυθμίσεις, υπόκεινται σε αναπροσαρμογή κατά τον τρέχοντα μήνα του 2022. Για τις μισθώσεις οι οποίες δεν έχουν σχετική συμβατική ρύθμιση, υπάρχει δικαίωμα αύξησης του μισθώματος κατά τα 75% της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Η ελάχιστη περίοδος μίσθωσης για ακίνητα πρώτης κατοικίας είναι τα τρία έτη, ανεξάρτητα από το αν τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν υπογράψει σύμβαση με μικρότερη διάρκεια. Μετά τη πάροδο της τριετίας, το μίσθωμα καθορίζεται και πάλι ελεύθερα από τον ιδιοκτήτη και μπορεί να τύχει διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο, αν η αρχική μίσθωση ορίζει διάρκεια μίσθωσης μικρότερη των τριών ετών, τότε η μέγιστη επιτρεπόμενη αύξηση του μισθώματος περιορίζεται στο 75% του πληθωρισμού.

Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός τα προηγούμενα χρόνια ήταν σχεδόν μηδενικός, ο νόμος αυτός είχε μικρή πρακτική επίπτωση. Πλέον όμως που έχει εκτιναχθεί τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Για να καταστεί σαφές, μετά την πάροδο τριετίας στις μισθώσεις κατοικιών, το μίσθωμα καθορίζεται και πάλι ελεύθερα. Αύξηση όμως, ίση με το 75% της ετήσιας αύξησης του πληθωρισμού μπορεί να ισχύσει πια σήμερα μόνον όταν δεν προβλέπεται συμβατική αύξηση:

  • Σε μισθώσεις κατοικιών για το διάστημα ανάμεσα στη λήξη του συμβατικού χρόνου τους και τη λήξη της αρχικής τριετίας, ομοίως όταν δεν προβλέπεται ποσοστό αύξησης.
  • Σε παλαιές εμπορικές μισθώσεις (προ του Μαρτίου 2014) που δεν προβλέπουν τη μετέπειτα αύξηση του μισθώματος μετά την αρχική πρώτη διετία, αν αυτό ήδη υπερβαίνει το 6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ετησίως.