ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τούντας στο Newsbomb.gr: Εμπαιγμός η στήριξη για την ακρίβεια στα καύσιμα - Να μειωθούν οι φόροι

Τούντας στο Newsbomb.gr: Εμπαιγμός η στήριξη για την ακρίβεια στα καύσιμα - Να μειωθούν οι φόροι
Χωρίς φρένο οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα
Intime

Στο κόκκινο οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα

Οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται συνεχώς και οι οδηγοί βρίσκονται σε απόγνωση. Η τιμή του λίτρου της βενζίνης ξεπέρασε τα 2 ευρώ, ενώ του πετρελαίου άγγιξε το 1,60 και αναμένεται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

Την εκτίμηση ότι η τιμή της βενζίνης θα ανέβει και άλλο, έκανε ο Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών μιλώντας στο Newsbomb.gr. Όπως είπε ο Άγγελος Τούντας, τις τελευταίες μέρες οι τιμές της βενζίνης μεταβάλλονται συνεχώς, «και η σημερινή της τιμή είναι τελείως απαράδεκτη. Έχει σχέση μόνο για αυτούς στο χρηματιστήριο τιμών. Δηλαδή, όταν ανεβαίνει το βαρέλι στα 130 δολάρια, αυτό είναι αποτέλεσμα μιας χρηματιστηριακής φούσκας. Αυτές είναι τιμές για να αγοράζουν και όχι για να πουλάνε. Την παγκοσμιοποίηση την πληρώνουν οι λαοί».

Παρόλο που ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε τη μείωση των φόρων στα καύσιμα ο κ. Τούντας ήταν κατηγορηματικός: «Δεν ξέρω τι λέει τώρα η κυβέρνηση. Aλλά πριν λίγες μέρες ο κ. Σκέρτσος είπε ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης γιατί μπαίνουν στον κρατικό "κορβανά" για να πληρωθούν μέχρι και οι χωροφύλακες. Αν με ρωτάτε αν πρέπει να μειωθούν οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης σας απαντώ πως πρέπει να μειωθούν. Πριν από 10 μέρες έβγαιναν στην ΕΡΤ, στην πρωινή ζώνη, και έλεγαν γιατί η Κύπρος πουλάει πιο φθηνή βενζίνη λες και οι ίδιοι δεν μπορούσαν να το ψάξουν. Ήθελαν και καλά να δείξουν ότι έδω είναι κακοί οι βενζινάδες. Στην Κύπρο ο ΕΦΚ και οι δασμοί ανέρχονται σε 439,7€/1.000λ και στην Ελλάδα 713,55€. Σχεδόν διπλάσιο το ποσό. Επίσης ο ΦΠΑ είναι στην Κύπρο 19% και στην Ελλάδα 24%. Πουλάνε φούμαρα στον κόσμο για να τον κοιμίζουν».

Τελικά, θα καταφέρει η βενζίνη να πέσει κάτω από τα 2 ευρώ με τα μέτρα στήριξης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση;

«Ποιος θα στηρίξει; Εδώ ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίζεται πως δεν μειώνουν τον ΕΦΚ στα καύσιμα γιατί θα ευνοηθούν όσοι έχουν Καγιέν», είπε φανερά ενοχλημένος ο κ. Τούντας.

Tο παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης ήδη σε πολλά πρατήρια στο νομό Αττικής η τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 2,10 ευρώ το λίτρο.

Ήδη την Πέμπτη(10/03) οι μέσες τιμές λιανικής πώλησης καυσίμων για όλη την Ελλάδα είχαν διαμορφωθεί ως εξής:

  • Αμόλυβδη 95 οκτ. 2,082 ευρώ,
  • Αμόλυβδη 100 οκτ. 2,224 ευρώ,
  • Diesel Κίνησης 1,936 ευρώ
  • Υγραέριο κίνησης (Autogas) 1,139
  • Super 2,017

ενώ τις τελευταίες μέρες έχει αυξηθεί περαιτέρω.

Ωστόσο κατά μέσο όρο βρίσκεται στο 1,60 ευρώ το λίτρο και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Σκέρτσος: Οι φόροι αυτοί χρηματοδοτούν τα δημόσια αγαθά

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος παραχώρησε συνέντευξη στον Realfm 97,8 και στην Κάτια Μακρή, αναφερόμενος στο ράλι τιμών και στην ενεργειακή ακρίβεια. Ο υπουργός εξήγησε τους λόγους που δεν μπορεί να γίνει μείωση των φόρων στα καύσιμα.

«Επιπλέον επειδή υπάρχει η συζήτηση για τα πρόσθετα δημόσια έσοδα που μπορεί να έρχονται από τους φόρους καυσίμων. Να εξηγήσουμε αυτή την παρανόηση γιατί βλέπω ότι και εκεί υπάρχει μια επιπόλαιη και ανεύθυνη τοποθέτηση από κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης. Μιλάνε για μείωση φόρων. Γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει; Οι φόροι αυτοί χρηματοδοτούν τα δημόσια αγαθά. Χρηματοδοτούν τα δημόσια σχολεία, τους δασκάλους, τα νοσοκομεία, το υγειονομικό προσωπικό, τους αστυνομικούς. Αν κόψουμε αυτούς τους πόρους είναι αντιληπτό ότι θα πρέπει η χώρα να δανειστεί, να βγει στις αγορές, να αυξήσει το έλλειμμα, να αυξήσει το χρέος σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη διεθνή οικονομία και να εκτεθεί σε μια αμφισβήτηση ως προς την αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών» τόνισε ο κ. Σκέρτσος.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν μειώνουμε τον φόρο στα καύσιμα γιατί θα κερδίσουν όσοι έχουν Porsche»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ισχυρίστηκε ότι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, θα ευνοήσει αυτούς που έχουν Porsche.

Ο υπουργός Ανάπτυξης απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ που ζητά μείωση του φόρου στα καύσιμα και είπε: «Είστε μονίμως με τους πλουσίους, είναι για να κερδίσει ο κάτοχος της Cayenne περισσότερα από τον φτωχό. Εμείς θα στηρίξουμε τον φτωχό.Ο φτωχός θα πάρει το επίδομα και θα βγάλει τον μήνα του. Δώστε τα λεφτά στις Porsche και στις Jaguar».

«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του φόρου κατανάλωσης τον καθιστά μη αριστερό κόμμα. Δεν είναι αριστερό αυτό που λένε, είναι καραγκαγκά δεξιό», είπε επίσης ο Α. Γεωργιάδης.

Διαβάστε Επίσης:

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Το σχέδιο της ΕΕ για σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γεωργιάδης λέει ότι δεν μειώνεται ο φόρος στα καύσιμα γιατί θα ευνοηθούν όσοι έχουν Καγιέν

Χρήστος Σταϊκούρας: Ανοικτό το ενδεχόμενο κρατικής παρέμβασης στις τιμές των καυσίμων

Τιμές καυσίμων: Στα 2,50 ευρώ το λίτρο η τιμή της βενζίνης μέχρι το τέλος της εβδομάδας