ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καββαθάς στο Newsbomb.gr: Άμεσος ο κίνδυνος λουκέτων σε βιοτεχνίες και εστίαση

Καββαθάς στο Newsbomb.gr:  Άμεσος ο κίνδυνος λουκέτων σε βιοτεχνίες και εστίαση
Επίκεινται λουκέτα στις επιχειρήσεις ανέφερε στο Newsbomb.gr o Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
ΙΝΤΙΜΕ

«Σαρώνει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις το κύμα ακρίβειας το οποίο γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα, λόγω του ενεργειακού κόστους - Το λέει στο Newsbomb.gr o Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.)

Για μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία που έρχεται αμέσως μετά τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία αλλά και την προηγούμενη 10ετία της οικονομικής ύφεσης έκανε λόγο μιλώντας στο Newsbomb.gr o πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

«Το ενεργειακό κόστος και η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών έχει δημιουργήσει μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις κάτι που αποτυπώνεται σε όλες τις πρόσφατες έρευνες του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ», ανέφερε στο Newsbomb.gr, ο κ. Καββαθάς.

Απαντώντας στο ερώτημα του Newsbomb.gr αν επίκεινται λουκέτα στις επιχειρήσεις ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ απάντησε καταφατικά για επιχειρήσεις της βιοτεχνίας και της εστίασης ενώ συμπλήρωσε ότι ήδη πολλοί επιχειρηματίες έχουν προβεί σε αναστολή λειτουργίας λόγω της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στα αυξανόμενα κόστη μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Μέτρα στήριξης ανακοινώνει η κυβέρνηση

Σχέδιο στήριξης το οποίο θα διαθέτει ένα διευρυμένο πακέτο μέτρων, έχει θέσει επί τάπητος το υπουργείο Οικονομικών και κινείται σε τρεις πυλώνες με παρεμβάσεις σε:

  • καύσιμα (για τους εισοδηματικά αδύναμους)
  • λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου (με επιδοτήσεις λογαριασμών για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο)
  • έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευάλωτες ομάδες

Ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων

Τα σενάρια, μέχρι να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις δίνουν και παίρνουν με αναφορές να κάνουν λόγο για ενίσχυση εισοδήματος, τουλάχιστον 800.000 χαμηλοσυνταξιούχων αλλά και 170.000 ατόμων με αναπηρία, με 250 ευρώ ενώ διπλό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα λάβουν περίπου 270.000 δικαιούχοι του επιδόματος.

Τα κριτήριο που θα καταστεί για τους χαμηλοσυνταξιούχους θα ανέρχεται σε ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ, ενώ η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 200.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν διπλό επίδομα, όπως συνέβη και τα Χριστούγεννα με τα κριτήρια να έχουν ως εξής:

  • 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
  • 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
  • 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Νέα επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος

Η ενεργειακή κρίση είναι το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης καθώς διευρύνεται σε μεγάλη έκταση εντός της αγοράς και αφορά τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις. Γι' αυτό τον λόγο η κυβέρνηση έχει αποφασίσει η επιδότηση τόσο του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και του φυσικού αερίου να ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ,

Το πακέτο του Απριλίου θα είναι προσαυξημένο καθώς το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου η μέση τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος ξεπερνά τα 322 ευρώ/MWh, δηλαδή 50% υψηλότερη σε σχέση με εκείνη του Φεβρουαρίου. Το ποσό μπορεί να διαμορφωθεί και στα 50 ή και ακόμα και στα 60 ευρώ τον μήνα.

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια: Σαρώνει τα νοικοκυριά - Στα ύψη το ψωμί κι άλλα βασικά αγαθά - Νέα μέτρα από την κυβέρνηση