ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση στα καύσιμα: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι και πώς θα παίρνουν τα χρήματα

Επιδότηση στα καύσιμα: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι και πώς θα παίρνουν τα χρήματα
unsplash.com

Από ώρα σε ώρα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το τελικό σχέδιο επιδότησης των καυσίμων

Την Πέμπτη 17 Μαρτίου θα ανακοινωθεί η επιδότηση στα καύσιμα των οποίων οι τιμές έχουν καταγράψει ρεκόρ ανόδου τις τελευταίες ημέρες τινάσσοντας στον αέρα τόσο τον οικογενειακό προϋπολογισμό όσο και τα κόστη των μεταφορικών εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιδότηση στα καύσιμα, δηλαδή στην βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, θα γίνεται μόνο με εισοδηματικά κριτήρια και όχι με περιουσιακά. Ενώ το ποσό θα προκύπτει με βάση όσα έχει δηλώσει ο κάθε πολίτης στην εφορία και με βασική προϋπόθεση ότι θα έχει αυτοκίνητο. Έτσι θα πιστωθεί ένα συγκεκριμένο ποσό στον καθένα.

Η επιδότηση είναι από 15 έως 20 λεπτά το λίτρο και για την βενζίνη και το ίδιο και για το πετρέλαιο κίνησης.

Όσον αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια που ανακοινωθεί:

– Ενισχυμένη επιδότηση σε νοικοκυριά (πρώτη κατοικία) από τον Απρίλιο.

– Επιδότηση σε μη Οικιακά Τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά κ.α).

Για τους επαγγελματικούς στόχους, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης συζητείται να διπλασιαστεί από τα 65 σε 130 ευρώ/ΜWh.

Θα γίνεται με ηλεκτρονική πλατφόρμα – Τι είπε ο ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων

Στην επιβεβαίωση των πληροφοριών που είχε μεταδώσει εδώ και ημέρες το Newsbomb.gr σχετικά με την επιδότηση για τα καύσιμα προχώρησε ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 η επιδότηση για την προμήθεια καυσίμων κίνησης θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο γίνονται οι τελικές εργασίες για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα καταγράφονται τα δεδομένα αγοράς των καυσίμων από δικαιούχους, ώστε να προκύπτει το ύψος της επιδότησης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου, είπε πως η επιδότηση «πρέπει να γίνει οριζόντια και όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν επιδότηση με την μορφή ενός voucher. Είναι λάθος η άποψη ότι άνθρωποι που έχουν ένα εισόδημα πχ. 1000 ευρώ τον μήνα δεν πλήττονται και μπορούν να βάζουν βενζίνη άμεσα».

«Εμείς από το 2013 είμαστε έτοιμοι με το σύστημα εισροών – εκροών. Κάθε απόδειξη που παίρνει ο καταναλωτής έχει έναν μοναδικό αριθμό. Ο καταναλωτής θα μπορεί να ανεβάσει αυτόν τον αριθμό στην πλατφόρμα και να γίνει η διασταύρωση και να του επιστραφούν χρήματα μέσω κάποιας εκκαθάρισης», προσέθεσε, σχετικά με το πώς μπορεί να γίνεται η σχετική διαδικασία.

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Μείωση των φόρων στα καύσιμα ανήγγειλε η κυβέρνηση

Επιδότηση στα καύσιμα: Θα γίνεται με ηλεκτρονική πλατφόρμα – Τι είπε ο ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων

Ακτοπλοΐα: Έρχονται αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων έως και 25%