ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μέτρα ενίσχυσης της εποπτείας στη διακίνηση καυσίμων – Τροπολογία

Mε την τροπολογία προβλέπεται η ποινική δίωξη όσων εκδίδουν εικονικές ή παραποιημένες αποδείξεις εσό
Mε την τροπολογία προβλέπεται η ποινική δίωξη όσων εκδίδουν εικονικές ή παραποιημένες αποδείξεις εσόδου
INTIME

Εκτός από την επιδότηση των καυσίμων των φυσικών προσώπων και τη μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης, η κυβέρνηση λαμβάνει άμεσα και πρωτοβουλίες για την καλύτερη εποπτεία της αγοράς καυσίμων.

Στη βάση αυτή κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της διακίνησης καυσίμων και των συστημάτων εισροών – εκροών, που χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό. Στόχος της τροπολογίας είναι η ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, η προστασία του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, η προάσπιση των δημοσίων εσόδων, αλλά και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης μέσα από τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τον εξορθολογισμό του νομικού πλαισίου άσκησης των εκάστοτε αρμοδιοτήτων.

Με την τροπολογία προβλέπεται η δυνατότητα διενέργειας εργαστηριακών ελέγχων του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της διακίνησης των καυσίμων και ρυθμίζονται τρόποι για την αποτροπή ενεργειών που παρεμποδίζουν τους ελέγχους συστημάτων που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της διακίνησης καυσίμων. Επιπλέον προβλέπεται η δυνατότητα ενδελεχούς διερεύνησης της παράβασης πριν την επιβολή της κύρωσης, καθώς και η δυνατότητα άμεσης σφράγισης μιας εγκατάστασης, όταν διαπιστώνονται σοβαρές παραβάσεις, από την ίδια την ελέγχουσα αρχή που διαπίστωσε την παράβαση και όχι από την αδειοδοτούσα αρχή.

Με την νέα ρύθμιση προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων, τόσο στους εκμεταλλευτές των εγκαταστάσεων, όσο και σε όσους εμπλέκονται στην εγκατάσταση των συστημάτων παρακολούθησης καυσίμων, καθώς και σε εκείνους που παραβιάζουν τη σφράγιση μιας εγκατάστασης. Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα δέσμευσης εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε σε περιπτώσεις σοβαρών παραβάσεων μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, η δυνατότητα άμεσης καταστροφής παράνομων δεξαμενών, σωληνώσεων και αντλιών, με δαπάνες ταυ εκμεταλλευτή της εγκατάστασης αμέσως μετά την επιβολή του διοικητικού προστίμου, καθώς και η κατάθεση προσφυγής κατά των αποφάσεων σφράγισης των εγκαταστάσεων για σοβαρές παραβάσεις των διατάξεων περί συστημάτων παρακολούθησης εισροής - εκροής καυσίμων απευθείας στο διοικητικό πρωτοδικείο.

Τέλος, με την τροπολογία προβλέπεται η ποινική δίωξη όσων εκδίδουν εικονικές ή παραποιημένες αποδείξεις εσόδου ή δελτία των συστημάτων παρακολούθησης εισροών - εκροών καυσίμων, ή όσων παραποιούν τα ανωτέρω αποστελλόμενα στην ΑΑΔΕ στοιχεία, καθώς και όσων δεν εκδίδουν αποδείξεις εσόδου ή δελτία των συστημάτων παρακολούθησης εισροών - εκροών καυσίμων.