ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθεί να βρίσκει αγοραστές στο εξωτερικό

Εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου εξακολουθούν να βρίσκουν αγοραστές στο εξωτερικό
Εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου εξακολουθούν να βρίσκουν αγοραστές στο εξωτερικό
AP

Εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου εξακολουθούν να βρίσκουν αγοραστές στο εξωτερικό έναν μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, περιορίζοντας τις ανησυχίες ότι η επιβολή κυρώσεων θα μείωνε δραματικά την προσφορά και θα προκαλούσε υπερθέρμανση στην αγορά φυσικών φορτίων.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα διυλιστήρια της Ινδίας άρπαξαν πολλά φορτία της ρωσικής πετρελαϊκής ναυαρχίδας Urals αυτόν τον μήνα, αντικαθιστώντας ενδεχομένως τις ποικιλίες της Μέσης Ανατολής που συνήθως αγοράζουν από το Άμπου Ντάμπι και το Ιράκ. Εν τω μεταξύ, τα κινεζικά διυλιστήρια πιστεύεται ότι εξακολουθούν να στοχεύουν στην αγορά φορτίων από την ανατολική Ρωσία - πιθανότατα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη του περασμένου μήνα, υπάρχουν δύο βασικά ερωτήματα που απασχολούν τις αγορές: πόσο αργό θα καταλήξει να πουλά η Μόσχα και πού; Πολλοί αγοραστές σε πολλές περιοχές της Ευρώπης γύρισαν την πλάτη τους στο ρωσικό αργό ως απάντηση στην εισβολή, αλλά αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι τι θα κάνουν άλλες περιοχές - ειδικά η Ασία.

«Τα ρωσικά βαρέλια φαίνονται πιθανότατα δελεαστικά», δήλωσε ο Τζον Ντρίσκολ, επικεφαλής στρατηγικής στην JTD Energy Services, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα περιορίσουν εντέλει τις πωλήσεις ρωσικού αργού της με την πάροδο του χρόνου. «Οι Κινέζοι δεν θα τρομοκρατηθούν από τις αμερικανικές κυρώσεις και θα παραμείνουν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού αργού. Η Ινδία είναι η επόμενη που πρέπει να έχει κανείς υπό παρακολούθηση».

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν κυρώσεις που να απαγορεύουν άμεσα τις αγορές ρωσικού αργού, αλλά υπάρχουν ανησυχίες για το ποια μέτρα θα μπορούσαν τελικά να ληφθούν εάν ο πόλεμος συνεχιστεί. Η χρηματοδότηση, η ασφάλιση και η αποστολή του ρωσικού πετρελαίου έχει καταστεί πολύ πιο περίπλοκη μετά τα μέτρα που έχει λάβει η Δύση.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν την ιδέα ενός εμπάργκο στις πωλήσεις ρωσικού αργού, αν και το μπλοκ παραμένει διχασμένο στο ζήτημα αυτό και η Γερμανία αντιτίθεται σε μια τέτοια κίνηση.