ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επαναλειτούργησε το Χρηματιστήριο της Μόσχας – Κέρδη 10% στο άνοιγμα

Το Χρηματιστήριο της Μόσχας εκκίνησε με τη διαπραγμάτευση 33 ρωσικών μετοχών
Το Χρηματιστήριο της Μόσχας εκκίνησε με τη διαπραγμάτευση 33 ρωσικών μετοχών
AP

Κέρδη 10% περίπου καταγράφει στο άνοιγμα των συναλλαγών το Χρηματιστήριο της Μόσχας, το οποίο επαναλειτούργησε σήμερα μερικώς, για περιορισμένες συναλλαγές μετά την πολυήμερη παύση που είχε επιβληθεί στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, τη μεγαλύτερη από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το Χρηματιστήριο της Μόσχας εκκίνησε με τη διαπραγμάτευση 33 ρωσικών μετοχών, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα μεγαλύτερων ομίλων όπως η Gazprom και η Sberbank.

Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί, αφενός σχετιζόμενοι με τις οι ακάλυπτες πωλήσεις (short-selling), ενώ οι ξένοι επενδυτές δεν θα μπορούν μέχρι την 1η Απριλίου να πωλούν μετοχές ή ομόλογα συνδεδεμένα με το ρούβλι.

Στην έναρξη των συναλλαγών οι μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών Rosneft και Lukoil σημείωσαν άλμα 20% και 16%, αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της εταιρείας αλουμινίου Rusal ανέβηκε περισσότερο από 14%. Ομοίως, ο τίτλος της Norilsk Nickel ενισχύθηκε περισσότερο από 22%.

Αλλά υπήρχε και διόρθωση. Οι μετοχές της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot κατέγραψαν αρχικά βουτιά πάνω από 20%, αλλά σύντομα αντιστάθμισαν τις απώλειες για να διαπραγματευτούν κατά περίπου 6% χαμηλότερα λίγο αργότερα.

Το Χρηματιστήριο της Μόσχας είχε κλείσει από τις 25 Φεβρουαρίου, καθώς τα χρεόγραφα, μετοχές, ομόλογα και παράγωγα, καταβαραθρωθήκαν μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία και εν μέσω των τιμωρητικών διεθνών κυρώσεων που ακολούθησαν.