ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολο και πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση σε εστίαση και λιανεμπόριο

Ακόμη και επιχειρήσεις που ανήκουν σε δίκτυα franchise δηλώνουν αδυναμία να αντεπεξέλθουν
Ακόμη και επιχειρήσεις που ανήκουν σε δίκτυα franchise δηλώνουν αδυναμία να αντεπεξέλθουν
INTIME

Ολο και πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση σε εστίαση και λιανεμπόριο, λόγω της ουκρανικής κρίσης, με παράγοντες της αγοράς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα ειδικά των μικρότερων και πιο ευάλωτων οικονομικά επιχειρήσεων. 

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται ακόμη και οι επαγγελματίες που ανήκουν σε δίκτυα franchise και θεωρητικά έχουν μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και πελατολόγιο, με αρκετούς από αυτούς να δηλώνουν αδυναμία να συνεχίσουν να λειτουργούν υπό τις παρούσες συνθήκες.

Η εκτόξευση του λειτουργικού κόστους σχεδόν κατά 20%, με αφορμή τη μεγάλη αύξηση των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητά τους και δοκιμάζουν τις αντοχές τους, οι οποίες φθίνουν μέρα με τη μέρα παρά τη στήριξη που προσφέρει η κυβέρνηση. Πηγές που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στην αγορά υπενθυμίζουν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν σηκώσει πολλά βάρη στο πρόσφατο παρελθόν, υπογραμμίζοντας ότι έχουν βιώσει ήδη μια οικονομική κρίση και στη συνέχεια την πανδημία του κορωνοϊού.

Η οποία, όπως σπεύδουν να προσθέσουν, κυριολεκτικά τους γονάτισε αφού κλήθηκαν να κατεβάσουν ρολά όταν αποφασίσθηκε η επιβολή των lockdowns για την προστασία της δημόσιας υγείας. Εκπρόσωποι και φορείς της αγοράς προειδοποιούν για ακόμη μια φορά για τον κίνδυνο μαζικών λουκέτων, καλώντας το οικονομικό επιτελείο να κινηθεί ακόμη πιο αποφασιστικά για την ενίσχυσή τους. Αναγνωρίζουν βέβαια ότι με το τελευταίο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής και όχι μόνο ακρίβειας, πήραν μια ανάσα, που ωστόσο δεν είναι αρκετή για να καλύψει το σύνολο της ζημιάς που υφίστανται.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, Γιώργου Καββαθά, ο οποίος στέκεται στην ανάγκη αναζήτησης νέων γραμμών άμυνας ειδικά για τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα και τις οικονομικές συνέπειες που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ενδεικτικά είναι επίσης και τα τελευταία στοιχεία του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με τα οποία μεγάλος αριθμός μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Η ΓΣΕΒΕΕ καλεί στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία εκτιμά ότι θα συμβάλουν στην εκτόνωση του προβλήματος και θα βοηθήσουν σημαντικά τους πληττόμενους κλάδους. Συγκεκριμένα, προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης αλλά και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα και στην ενέργεια και περαιτέρω διευκολύνσεις στις αποπληρωμές των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευθεί.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των μέτρων ενίσχυσης που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, περιλαμβάνεται η επέκταση των δόσεων για την αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε 96 δόσεις από 60 που ήταν προηγουμένως, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, εξετάζεται η επέκταση του μειωμένου φορολογικού συντελεστή για την εστίαση για ένα εξάμηνο και μετά τον προσεχή Ιούνιο.