ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» από τον ESM στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα

«Πράσινο φως» από τον ESM στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα
European Union

Την έγκρισή τους για την πλήρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα και την πρόωρη καταβολής της διπλής δόσης του διμερούς δανείου που είχε συνομολογήσει το 2010 η χώρα μας με κράτη-μέλη της ευρωζώνης (GLF) έδωσαν σήμερα τα διοικητικά συμβούλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Οι εγκρίσεις χορηγήθηκαν ως απάντηση σε επίσημα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία πρότεινε πρόωρη αποπληρωμή των υπολειπόμενων δανείων προς το ΔΝΤ, ύψους περίπου 1,86 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η Ελλάδα σκοπεύει να προπληρώσει τις πληρωμές κεφαλαίου που αρχικά οφείλονταν το 2023 στους δανειστές του GLF ύψους 2,65 δισ. ευρώ.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανάφερε σχετικά: «Η πλήρης πρόωρη αποπληρωμή των εκκρεμών δανείων της Ελλάδας από το ΔΝΤ, καθώς και η προπληρωμή μέρους των δανείων της GLF, στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για τη χρηματοοικονομική θέση της Ελλάδας. Θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στο προφίλ του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και θα δημιουργήσει κάποιες εξοικονομήσεις για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Αυτές είναι ευπρόσδεκτες εξελίξεις για τον ESM και τον EFSF, που κατέχουν περίπου το ήμισυ του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Τα συμφέροντά μας είναι ευθυγραμμισμένα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Ελλάδα για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες ενίσχυσης του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού της, το οποίο είναι βασικό για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους».