ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένη για τις επιχειρήσεις, μειωμένη για τα νοικοκυριά η τραπεζική χρηματοδότηση το Φεβρουάριο

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Φεβρουάριο του 2022, ήταν θετική κ
Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Φεβρουάριο του 2022, ήταν θετική κατά 1 δισ. ευρώ
INTIME

Μειωμένη σε σχέση με τον Ιανουάριο ήταν η συνολική τραπεζική χρηματοδότηση το Φεβρουάριο, κάτι που ωστόσο δεν ίσχυσε για τις επιχειρήσεις , καθώς η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς αυτές επιταχύνθηκε το Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν θετική κατά 857 εκατ. ευρώ, το Φεβρουάριο του 2022, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,671 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Το Φεβρουάριο του 2022, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 1,4% από 0,9% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 969 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1,3 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Φεβρουάριο του 2022, ήταν θετική κατά 1 δισ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 994 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 4,4% από 3,5% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) διαμορφώθηκε στο 2,9% από 2,8% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 363 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 637 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε σε 21,1% από 11,7% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 667 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 357 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Το Φεβρουάριο του 2022, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 8 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 66 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους μειώθηκε σε 0,9% από 1,1% τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 69 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Φεβρουάριο του 2022, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 244 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο -2,3%.