ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Καμία ενημέρωση από Gazprom για πληρωμή σε ρούβλια

Η Gazprom προμηθεύει βάσει σύμβασης τη ΔΕΠΑ Εμπορίας με περίπου 2 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο
Η Gazprom προμηθεύει βάσει σύμβασης τη ΔΕΠΑ Εμπορίας με περίπου 2 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο
INTIME

Κανένα αίτημα της ρωσικής Gazprom δεν έχει φτάσει προσώρας στη ΔΕΠΑ Εμπορίας για την πληρωμή των ποσοτήτων φυσικού αερίου σε ρούβλια, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. 

Η κυβέρνηση και η διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης φυσικού αερίου έχουν προετοιμαστεί, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και έχουν καταρτίσει τα σχέδιά τους για τον τρόπο αντίδρασης.

Υπενθυμίζεται πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές της χώρας του την προετοιμασία της μετατροπής του νομίσματος συναλλαγών με τις εταιρείες-πελάτες του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού που βρίσκονται σε χώρες οι οποίες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Η κίνηση αυτή, ως γνωστόν, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στην ευρωπαϊκή αλλά και στη διεθνή αγορά με σημαντικό αριθμό χωρών να αρνούνται μια τέτοια κίνηση της ρωσικής πλευράς.

Η Gazprom προμηθεύει βάσει σύμβασης τη ΔΕΠΑ Εμπορίας με περίπου 2 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο. Σύμφωνα με πηγές, οι όροι της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο εταιρείες προβλέπει ως νόμισμα πληρωμής για τις ποσότητες που αγοράζει η ελληνική εταιρεία μόνο το ευρώ.

«Αν η Gazprom προχωρήσει σε μία τέτοια αλλαγή, τότε αυτό θα σημαίνει μονομερή τροποποίηση της σύμβασης. Κι επειδή το θέμα αυτό είναι εθνικό, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι αποφάσεις θα ληφθούν σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο» συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο που η ρωσική εταιρεία επιδιώξει τη μετατροπή του όρου για το νόμισμα πληρωμής, τότε η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα έχει δικαίωμα να ανοίξει και άλλα θέματα της σύμβασης. Σύμφωνα με τα Νέα στο ενδεχόμενο πλήρους αδιεξόδου και ιδίως στην περίπτωση μονομερούς τροποποίησης της σύμβασης η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει κάθε δικαίωμα προσφυγής στη διεθνή διαιτησία.