ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέντε ασφαλιστικά ταμεία καταγγέλλουν την ΤτΕ για «κακοδιαχείριση»

Πέντε ασφαλιστικά ταμεία καταγγέλλουν την ΤτΕ για «κακοδιαχείριση»

Για κακοδιαχείριση των αποθεματικών τους καταγγέλλουν πέντε μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία την Τράπεζα της Ελλάδος που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για τα ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΤΕΑΙΤ, ΕΤΕΑΜ, και ΕΔΟΕΑΠ τα οποία όμως για την ώρα δεν έχουν ασκήσει ένδικα μέσα κατά της ΤτΕ.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, τα ταμεία ήταν υποχρεωμένα να καταθέτουν τα πλεονάζοντα κεφάλαια σε κοινό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας και αυτή με την σειρά της είχε την υποχρέωση να τα επενδύει με τον αποδοτικότερο τρόπο.

Όμως, φαίνεται ότι η διοίκηση της ΤτΕ επέλεξε στο παραπέντε της απόφασης του κουρέματος του ελληνικού χρέους να μετατρέψει τις καταθέσεις σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου με αποτέλεσμα να χάσουν τα ταμεία το 50% των αποθεματικών τους.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των βουλευτών ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, Γιώργου Μαρίνου αλλά και του βουλευτή του ΛΑΟΣ Θανάση Πλεύρη, αναφέρει ότι «την 31.12.2011, οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είχαν στην κατοχή τους τίτλους ελληνικού δημοσίου ονομαστικής αξίας ίσης με 6,3 δισ. ευρώ, ενώ τα κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας διαθέσιμα ανέρχονταν σε 16,8 δισ. ευρώ. Οι πρόσοδοι περιουσίας των ανωτέρω περιουσιακών στοιχείων για το έτος 2011 ανήλθαν σε περίπου 1 δισ. ευρώ».

Επιπροσθέτως, ο υπουργός εξηγεί ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού νόμου «τα πλεονάζοντα κεφάλαια των ΦΚΑ μεταφέρονται υποχρεωτικά στο λογαριασμό διαθεσίμων της ΤτΕ, η οποία τα επενδύει υποχρεωτικά σε κινητές αξίες του Ελληνικού Δημοσίου, όπως ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου».

Πέραν όμως των κατατεθειμένων χρημάτων τα ταμεία θα έχουν απώλειες και ως προς τους ετήσιους τόκους που ελάμβαναν. Αναλυτικά, όπως σημειώνει ο κ. Κουτρουμάνης «οι πρόσοδοι περιουσίας των ανωτέρω περιουσιακών στοιχείων για το έτος 2011 ανήλθαν σε περίπου 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι επιπτώσεις της συμμετοχής των ΦΚΑ στην διαδικασία απομείωσης του ελληνικού χρέους, δηλαδή η μείωση των προσόδων περιουσίας των ΦΚΑ κατά περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, έχουν ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση του κοινωνικού προϋπολογισμού έτους 2012».

Με άλλα λόγια δηλαδή, τα ταμεία θα χάσουν μισό δισ. ευρώ από απώλεια τόκων.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων