ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το χρονοδιάγραμμα των παραχωρήσεων του ΤΑΙΠΕΔ

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προγραμματίσει για το επόμενο τρίμηνο σειρά διαγωνισμών
Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προγραμματίσει για το επόμενο τρίμηνο σειρά διαγωνισμών

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προγραμματίσει για το επόμενο τρίμηνο σειρά διαγωνισμών για την αξιοποίηση εμβληματικών λιμανιών όπως της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου, ενώ στις επερχόμενες διαδικασίες για τις παραχωρήσεις δεσπόζει και η Αττική Οδός. 

Επίσης το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων προχωρεί και στην αξιοποίηση τουριστικών υποδομών, όπως οι μαρίνες, projects τα οποία αφήνουν πρόσθετο οικονομικό όφελος στις τοπικές κοινωνίες.

Ειδικότερα και αναλυτικά, με βάση τη χρονολογική σειρά, εντός του Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει ολοκληρώσει τον τεχνικό έλεγχο του φακέλου της δεσμευτικής προσφοράς για την υπο-παραχώρηση του Λιμένα Φίλιππος Β’ του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας. Υποβλήθηκε από την κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS KAVALA, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP - EFA GROUP - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Μέσα στον Απρίλιο, επίσης, το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην κατάρτιση της τελικής λίστας των επενδυτών που θα λάβουν μέρος στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου. Εκδήλωση ενδιαφέροντος έχουν υποβάλει εννιά επενδυτικά σχήματα. Για τις 18 Απριλίου έχει προγραμματιστεί η υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μαρίνα μεγάλων σκαφών αναψυχής (Megayacht) της Κέρκυρας.

Στις 20 Απριλίου έχει οριστεί η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό της 25ετούς παραχώρησης της Αττικής Οδού. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλα διεθνή και ελληνικά ονόματα εταιρειών φέρεται ότι επιθυμούν τη συμμετοχή τους στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Εκτιμάται ότι 10 με 12 εταιρείες θα κατέλθουν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού.

Για τις 5 Μαΐου το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έχει προγραμματίσει την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για δύο διαγωνισμούς. Ο πρώτος αφορά την πώληση τουλάχιστον του 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Τα επενδυτικά σχήματα που πέρασαν στην τελική φάση είναι: 1. QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT. 2. Κοινοπραξία CAMERON SA - GOLDAIR CARGO AE - BOLLORE AFRICA LOGISTICS. 3. Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP - EUROPORTS - EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. 4. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ.

Ο δεύτερος διαγωνισμός της 5ης Μαΐου είναι για την παραχώρηση της βιομηχανίας σιδηρονικελίου ΛΑΡΚΟ. Τρία επενδυτικά σχήματα συμμετέχουν και είναι οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - AD HOLDINGS AG, MYTILINEOS και COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND LIMITED. Στις 11 Μαΐου έχει οριστεί η προθεσμία για την υποβολή προσφορών στον διαγωνισμό παραχώρησης της μαρίνας Πύλου. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε μία φάση. Τέλος του μήνα προγραμματίζεται η τελική φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Ν. Καβάλας, υποδομή που έχει αποκτήσει ιδιαίτερη αξία μετά την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Προς την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου θα υποβληθούν και οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας.

Χθες το ΤΑΙΠΕΔ παρέλαβε μία δεσμευτική προσφορά από την «MRP TAVROS ΑΕ» για την αξιοποίηση του ακινήτου των πρώην αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο. Η διαδικασία αξιολόγησης της δεσμευτικής προσφοράς, ώστε να διαπιστωθεί η πλήρωση των προβλεπόμενων κριτηρίων, θα εκκινήσει άμεσα, ενώ στη συνέχεια, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα αποσφραγιστεί η οικονομική προσφορά, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Η MRP δραστηριοποιείται στον χώρο της ανάπτυξης και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας διαθέτοντας κτίρια συνολικής άνω των 1,5 εκατ. τμ, και κατέχει ηγετική θέση στην Ολλανδική αγορά.