ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάνουν κι άλλους «πόντους» απέναντι στην τρόικα οι ελληνικές τράπεζες

Χάνουν κι άλλους «πόντους» απέναντι στην τρόικα οι ελληνικές τράπεζες

Προσπάθεια να ξεπεράσουν το σοκ που προκάλεσε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους, την Παρασκευή, σχετικά με τη χρήση του 2011, κάνουν από σήμερα το πρωί οι διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

Οι ζημίες – ρεκόρ, που έγιναν γνωστές, οπωσδήποτε αδυνατίζει τις θέσεις τους, ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης, σχετικά με τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία, μετά απ όλα αυτά, καθίσταται περισσότερο αναγκαία και απαραίτητη από ποτέ. «Σχεδόν μονόδρομος», όπως λέγεται χαρακτηριστικά, αφού δεν είναι υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλη δίοδος διαφυγής. Υπ αυτή την έννοια, όμως, ενισχύεται έτι περαιτέρω η θέση της τρόικας, η οποία θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες, είτε απευθείας με ρευστό είτε εμμέσως με την εγγύηση των ομολόγων που θα δοθούν για τον ίδιο σκοπό. Ειδάλλως, το αναγκαίο ποσό των 45 δις ευρώ, που υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί, δεν μπορεί να διασφαλισθεί.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, στο τέλος, να χρειασθεί να αυξηθεί κατά τι παραπάνω, καθώς, στα αποτελέσματα της Παρασκευής μπορεί να «μετρήθηκε» το αποτέλεσμα από το «κούρεμα» των ομολόγων, όμως, δεν συμπεριλήφθηκε στον υπολογισμό η έκθεση της BlackRock σχετικά με την ακριβή κατάσταση των τραπεζικών δανειακών χαρτοφυλακίων. Κατά συνέπεια, τα βάρη, στο σύνολο τους, μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερα. Όπερ σημαίνει ότι η θέση των τραπεζών γίνεται ακόμα πιο δύσκολη στη διαπραγμάτευση για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης και ειδικά σε ό,τι αφορά στα κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν στους ιδιώτες – μετόχους, για να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και στο ποιος θα τεθεί επικεφαλής του. Η ελληνική πλευρά θέλει ...Ελληνα, αλλά η τρόικα μάλλον θα βάλει άνθρωπο της.