ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φθηνή στέγη» σε νέα ζευγάρια και ανέργους

Επιτρέπεται πλέον στον ΟΑΕΔ να αποκτά αδόμητα και δομημένα ακίνητα
Επιτρέπεται πλέον στον ΟΑΕΔ να αποκτά αδόμητα και δομημένα ακίνητα
INTIME

Φθηνή στέγη σε νέα ζευγάρια και ανέργους αλλά και η δυνατότητα καλύτερης αξιοποίησης της υπάρχουσας ακίνητης περιουσίας του περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για τη ριζική αναμόρφωση του ΟΑΕΔ με τίτλο «Δουλειές Ξανά». 

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις που διευκολύνουν την απόκτηση/ανέγερση ακινήτων, τα οποία θα διατεθούν για τη στέγαση εργαζομένων, ανέργων και των οικογενειών τους, όπως η παραχώρηση σε νέα ζευγάρια που ξεκινούν τη ζωή τους κατοικιών έναντι συμβολικού ενοικίου και άτοκου δανείου, η επιδότηση ενοικίου και η χορήγηση χαμηλότοκων ή ακόμα και άτοκων δανείων για αγορά ή επισκευή κατοικιών.

Μάλιστα, προκειμένου για την εκπλήρωση των σκοπών του που σχετίζονται με τη στεγαστική συνδρομή, επιτρέπεται στον Οργανισμό να αποκτά αδόμητα και δομημένα ακίνητα αλλά και να συμπράττει με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση ακινήτων. Με τις νέες ρυθμίσεις, δίδεται στον Οργανισμό η δυνατότητα να προχωρήσει στην καλύτερη εκμετάλλευση και αύξηση των εσόδων του, από ακίνητα ιδιοκτησίας του, τα οποία δεν προορίζονται για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των εργαζομένων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, επιτρέπεται η σύναψη μακροχρόνιων μισθώσεων, η σύμπραξη με ιδιώτες οι οποίοι μπορεί να αναλάβουν την οικοδόμηση αδόμητων ακινήτων, οι εγγυήσεις που θα πρέπει να παρέχουν για να συμμετάσχουν.