ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Η «οδύσσεια» για ένα χαρτί βάζει στον πάγο χιλιάδες μεταβιβάσεις

Ακίνητα: Η «οδύσσεια» για ένα χαρτί βάζει στον πάγο χιλιάδες μεταβιβάσεις

Η απόφαση για «πάγωμα» των μεταβιβάσεων ακινήτων από τους συμβολαιογράφους αποκάλυψε το αλαλούμ στην γραφειοκρατία του δημοσίου

Αναστάτωση στην αγορά ακινήτων έχει προκαλέσει η απόφαση των συμβολαιογράφων να βάλουν στον «πάγο» για έναν μήνα τις πράξεις μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες απαιτείται η χορήγηση βεβαίωσης περί μη οφειλής ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) ως διαμαρτυρία στις διατάξεις που αφορούν τη χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης.

Αυτό που έχει προκαλέσει την αντίδραση των συμβολαιογράφων είναι το γεγονός ότι καλούνται αυτεπάγγελτα να αναζητήσουν τις συγκεκριμένες βεβαιώσεις σαν να ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, υποκαθιστώντας, δηλαδή, τους αρμόδιους υπαλλήλους.

Όπως περιγράφει στο Newsbomb.gr ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου «το να είσαι υποχρεωμένος να ψάχνεις τα ΤΑΠ είναι δύσκολο. Υπάρχει το θέμα με το μειωμένο προσωπικό, υπάρχει το θέμα με τη δυσκολία καμία φορά να εντοπιστεί το ακίνητο. Άλλες φορές το ακίνητο είναι ηλεκτροδοτούμενο, άλλες φορές όχι».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου η βεβαίωση ΤΑΠ είναι απαραίτητη καθώς, όπως λέει χαρακτηριστικά, «αν δεν το έχεις είναι σαν να μην έχεις φορολογική ενημερότητα».

Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζεται στην κατάθεση διάταξης στην οποία θα προβλέπεται ότι οι πολίτες –χωρίς τη μεσολάβηση των συμβολαιογράφων– θα αποδίδουν το ποσό της εγγυοδοσίας στους δήμους απευθείας, προκειμένου να προχωρήσει η αγοραπωλησία του ακινήτου και μέχρι την έκδοση της μη οφειλής του πιστοποιητικού ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας).

Τι ζητούν οι συμβολαιογράφοι

Αυτό που ζητούν οι συμβολαιογράφοι μέχρι τις 4 Μαΐου οπότε και θα είναι σε ισχύ η αποχή τους είναι να μην τους μεταχειρίζεται ως «δημοσίους υπαλλήλους», δηλαδή υπαλλήλους που αντικαθιστούν χωρίς αποζημίωση τα κρατικά όργανα.

Ειδικότερα οι συμβολαιογράφοι ζητούν:

α) Την άμεση αναστολή και τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 19 του Ν.4915/2022 (ΦΕΚ Α’ 63/24.03.2022) που αναφέρονται στην αυτεπάγγελτη αναζήτηση από τον Συμβολαιογράφο της έκδοσης των βεβαιώσεων μη οφειλής Τ.Α.Π. από τους Δήμους της χώρας, οι οποίες απαιτούνται για τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων που σχετίζονται με τη μεταβίβαση ακινήτων ή της καταβολής εγγυοδοσίας στον Συμβολαιογράφο και της απόδοσης από αυτόν στους Δήμους, κατά τρόπο τέτοιο ώστε ο Συμβολαιογράφος να μην έχει καμία ανάμειξη και εμπλοκή στην έκδοση των βεβαιώσεων αυτών, ούτε με τη συμπλήρωση οιωνδήποτε στοιχείων σε πλατφόρμες ούτε με εγγυοδοσίες υπέρ των Δήμων.

β) Την παράλληλη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων εγγραφής πράξεων στα Κτηματολογικά Γραφεία και στα Υποκαταστήματα του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» τόσο ηλεκτρονικά όσο και με την αυτοπρόσωπη παρουσία και την αναστολή των διατάξεων που προβλέπουν την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων αυτών, δεδομένου ότι, υφίστανται πλείστα άλυτα προβλήματα στη διαδικασία ηλεκτρονικής καταχώρισης μεγάλου αριθμού συμβολαιογραφικών πράξεων, λόγω δυσλειτουργίας της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής και των λαθών και σφαλμάτων που έχουν καταχωριστεί στις πρώτες εγγραφές του Κτηματολογίου.

γ) Την παράταση του χρόνου λειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου Αθηνών, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων που θα προκύψουν από την ένταξή του στον Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και

δ) Την αναπροσαρμογή των συμβολαιογραφικών δικαιωμάτων και την πρόβλεψη αμοιβής για τις εργασίες που τους έχουν ανατεθεί με τους πρόσφατους Νόμους για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου και για τις εργασίες που διεκπεραιώνουν για λογαριασμό των μεταβιβαζόντων στα μεταβιβαστικά συμβόλαια.

Η λύση που προκρίνει το υπουργείο Εσωτερικών

Η τροπολογία, βάσει των πληροφοριών της Καθημερινής, θα προβλέπει ως προσωρινή λύση ότι δεν θα συμμετέχουν στη διαδικασία οι συμβολαιογράφοι καθώς παραμένει η αδυναμία πολλών δήμων να διαπιστώνουν εάν υπάρχει οφειλή ΤΑΠ για κάποιο ακίνητο και να εκδίδουν τη σχετική βεβαίωση γρήγορα.

Η διάταξη που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών και η οποία αναμένεται να κατατεθεί άμεσα θα προβλέπει ότι οι πολίτες –χωρίς τη µεσολάβηση των συμβολαιογράφων– θα αποδίδουν το ποσό της εγγυοδοσίας στους δήµους απευθείας, προκειμένου να προχωρήσει η αγοραπωλησία του ακινήτου και µέχρι την έκδοση της µη οφειλής του πιστοποιητικού ΤΑΠ. Το ποσό θα πρέπει να κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό του αρµόδιου δήµου, τον αριθµό του οποίου κάθε ΟΤΑ Α' βαθµού οφείλει να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του.