ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καπασούρης: Η Τειρεσίας έχει εικόνα του συνόλου των πιστώσεων της χώρας

Ο Δρ. Πέτρος Καπασούρης, Γενικός Διευθυντής της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α. Ε,  συνομίλησε με τον δημοσιογράφο του 
Ο Δρ. Πέτρος Καπασούρης, Γενικός Διευθυντής της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α. Ε,  συνομίλησε με τον δημοσιογράφο του CNN Greece κ. Δημήτρη Πεφάνη 
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο Δρ. Πέτρος Καπασούρης, Γενικός Διευθυντής της Τειρεσίας  συνομίλησε με τον δημοσιογράφο του CNN Greece Δημήτρη Πεφάνη για την πληροφορία στο νέο οικονομικό σύστημα και την ανάπτυξη, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με τίτλο "New Realities" που πραγματοποιείται στους Δελφούς από 6 έως 9 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.


Ο κ. Καπασούρης σημείωσε ότι έως το 2009, η Τειρεσίας Α.Ε. δεν είχε εικόνα του συνόλου των πιστώσεων της χώρας. «Από το 2010 και μετά η Τειρεσίας απέκτησε εικόνα για το σύνολο των πιστώσεων. Το γεγονός ότι δεν υπήρχε συνολική εικόνα σημαίνει ότι δεν ήταν εύκολο να γίνουν και σωστές εκτιμήσεις και να προσαρμοστούν στα δεδομένα οι αντίστοιχες πολιτικές διαχείρισης», όπως σημείωσε. «Από το 2010 και μετά αναπτύχθηκαν εργαλεία (που είναι πλέον ώριμα) για την επεξεργασία πληροφοριών και η χώρα μας διαθέτει πλέον ένα scoring system που είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη», συμπλήρωσε. Τα οφέλη που έχει ένα γραφείο πίστης πλέον είναι αρκετά.

Ο κ. Καπασούρης ξεχώρισε τα εξής: βιώνει το κόστος του χρήματος (αποφεύγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο όσο το δυνατόν τις απώλειες ενώ συμβάλει στην μείωση των defaults), συμβάλει στην αποτροπή υπερχρεώσεων (καθώς ξέρει πλέον ποιος δανειολήπτης μπορεί και ποιος όχι να αποπληρώσει το δάνειό του), έχει μεγαλύτερη πρόσβαση στην πληροφορία. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η πρόσβαση στη πληροφορία, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιστωτική επέκταση αλλά και η σωστή επιλογή υποψήφιου δανειολήπτη.

Το θεσμικό πλαίσιο της χώρας το αποτιμά θετικά ο κ. Καπασούρης, λέγοντας ότι «διευκολύνει τη χρήση πληροφοριών με διαφάνεια», ενώ συμπλήρωσε ότι «μπορεί το GDBR να είναι μία πρόσθετη δυσκολία, ωστόσο η διαφάνεια και το feedback που έχει πλέον ο Τειρεσίας Α.Ε., το κάνει εύκολο στην εφαρμογή του». Για το μέλλον, ελπίζει ότι η πληροφορία θα βελτιωθεί και ότι με τη χρήση ESG θα δημιουργηθεί ένα πιο ώριμο περιβάλλον έτοιμο να δεχθεί περισσότερη αντικειμενική πληροφορία, πληροφορία με νέες αξίες.