ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 17% μείωσε τα επιτόκια της η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας

Στο 17% μείωσε τα επιτόκια της η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας
AP

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο, εκτιμώντας πως οι κίνδυνοι για την ρωσική οικονομία περιορίζονται και ο πληθωρισμός επιβραδύνεται.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 17% από το προηγούμενο υψηλό του 20%, το οποίο είχε εισαγάγει για να σταθεροποιήσει τη ρωσική οικονομία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Οι εξωτερικές συνθήκες για τη ρωσική οικονομία παραμένουν δύσκολες και περιορίζουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα. Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν», προειδοποίησε σε ανακοίνωση η τράπεζα.

Ωστόσο, ανέφερε ότι τα αυστηρά capital control είχαν ως αποτέλεσμα αυτοί οι κίνδυνοι να μην αυξάνονται πλέον. «Υπάρχει μια σταθερή εισροή κεφαλαίων στις προθεσμιακές καταθέσεις», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών -που εκτινάσσεται στα ύψη τις εβδομάδες μετά την εισβολή- έχει αρχίσει να επιβραδύνεται.

«Η σημερινή απόφαση αντικατοπτρίζει μια επανεξισορρόπηση των κινδύνων από την επιτάχυνση της αύξησης των τιμών καταναλωτή, τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», ανέφερε.

Το νέο βασικό επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα, ανακοίνωσε η τράπεζα. Η επόμενη συνεδρίαση στην οποία η τράπεζα θα επανεξετάσει το βασικό της επιτόκιο θα πραγματοποιηθεί στις 29 Απριλίου.

Η ανακοίνωση δεν επηρέασε σημαντικά στην ισοτιμία ρουβλιού δολαρίου η οποία διαμορφώνεται στα 79 ρούβλια ανά δολάριο.