ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «έξυπνο χρήμα» πιάστηκε στον ύπνο, οι σορτάκηδες πανηγυρίζουν και η Goldman Sachs σαρώνει

Το «έξυπνο χρήμα» πιάστηκε στον ύπνο, οι σορτάκηδες πανηγυρίζουν και η Goldman Sachs σαρώνει

Ένα παλιό χρηματιστηριακό ρητό, το οποίο αποδίδεται στον βαρόνο Ρότσιλντ λέει πως "αγοράζω μετοχές όταν το αίμα ρέει στους δρόμους".

Τους τελευταίους μήνες οι αναταράξεις στις χρηματιστηριακές αγορές, έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές στην «αφρόκρεμα» των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, ενώ κάποια ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια, ακολουθώντας το παραπάνω ρητό, προχώρησαν σε τοποθετήσεις σε ριψοκίνδυνα assets, θεωρώντας πως στα sell off δημιουργούνται επενδυτικές ευκαιρίες.

Aλλα και το λεγόμενο «έξυπνο χρήμα» μετρά σημαντικές απώλειες τον Ιανουάριο όσο και τον Φεβρουάριο, ενώ και ο Μάρτιος ήταν ένας θολός μήνας. Το απότομο rebound στα χρηματιστήρια τις περασμένες δύο εβδομάδες «έπιασε στον ύπνο» τα hedge funds, τα οποία λόγω της ζημίας που έχουν υποστεί, δεν δείχνουν διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

«Οποιος καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι», κι έτσι το «έξυπνο χρήμα» κρατάει αμυντική στάση απέναντι στις μετοχές, περιμένοντας τις εξελίξεις με το πόλενο στην Ουκρανία, την πορεία του πληθωρισμού αλλά και τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες.

Από την άλλη πλευρά οι «σορτάκηδες» πανηγυρίζουν, καθώς έχουν αποκομίσει σημαντικά κέρδη από το πτωτικό κλίμα που επικράτησε στις αγορές τους πρώτους 2,5 μήνες του έτους.

Και φυσικά υπάρχουν και παγκόσμιοι επενδυτικοί οίκοι που κέρδισαν εκατοντάδες εκατομμύρια εκμεταλλευόμενοι το πληθωριστικό κύμα που μαστίζει την Ευρώπη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι traders της Goldman Sachs Group Inc. έχουν κερδίσει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο από τις συναλλαγές σε ομόλογα και παράγωγα που συνδέονται με τον πληθωρισμό. Το ποσό είναι διπλάσιο με το αντίστοιχο της ίδιας περιόδου πριν από ένα χρόνο.

Όπως αναφέρουν πηγές στο διεθνές πρακτορείο, traders της τράπεζας κέρδισαν μεγάλο μέρος των χρημάτων τους από συναλλαγές με βάση το ευρώ, μια αγορά που έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή επίπεδα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού μετά το lockdown μπορεί να έχει προκαλέσει μια παγκόσμια κρίση κόστους ζωής, αλλά έχει μετατραπεί σε χρυσωρυχείο για τους επενδυτές που επικεντρώνονται στον πληθωρισμό. Η Goldman Sachs κέρδισε περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια από τις συγκεκριμένες τοποθετήσεις για όλο το 2021, διπλάσιο από ό,τι η εταιρεία τα προηγούμενα χρόνια, ανέφερε το Bloomberg τον Φεβρουάριο. Πάντως, ο εκπρόσωπος της Goldman Sachs στο Λονδίνο, Σεμπάστιαν Χάουελ, αρνήθηκε να σχολιάσει.