ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πασχαλινό τραπέζι: Ακριβότερος έως 25% εφέτος ο οβελίας

Εμποροι εκτιμούν ότι  ο οβελίας θα ξεπεράσει τα 13 ευρώ το κιλό.
Εμποροι εκτιμούν ότι ο οβελίας θα ξεπεράσει τα 13 ευρώ το κιλό.
INTIME

«Χρυσάφι» θα πληρώσουν το φετινό πασχαλινό τραπέζι και το ταξίδι στο χωριό οι καταναλωτές, καθώς η αύξηση των τιμών σε τρόφιμα και καύσιμα εκτινάσσει στα ύψη το κόστος για το μέσο νοικοκυριό. 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, δύο εβδομάδες πριν από το Πάσχα, το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού ενδέχεται να ξεπεράσει το 15. Ηδη στη χονδρική, σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο τιμών της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ), οι τιμές στο αρνί την περασμένη Δευτέρα 4 Απριλίου κυμαίνονταν μεταξύ 7-8,5 ευρώ το κιλό ενώ για το κατσίκι διαμορφώνονταν μεταξύ 7,5-9,5 ευρώ το κιλό. Εμποροι εκτιμούν ότι με βάση αυτές τις τιμές ο οβελίας θα ξεπεράσει τα 13 ευρώ το κιλό.

Πέρσι η τιμή των αμνοεριφίων προσέγγισε στη λιανική τα 12 ευρώ το κιλό, ενώ είχαν γίνει και εισαγωγές. Φέτος τα διαθέσιμα αμνοερίφια είναι περιορισμένα με τους παραγωγούς να διεκδικούν τιμές μεταξύ 7,5-8 ευρώ, αυξημένες ως και 40% από πέρσι.

Την ίδια ώρα σημαντικές είναι οι αυξήσεις στα οπωροκηπευτικα και τα φρούτα που φτάνουν κατά μέσο όρο ακόμα και το 15% με ορισμένα είδη να ξεπερνούν το 50%, ενώ οι αυξήσεις σε τυροκομικά ξεπερνούν το 7%, και σε σοκολατοειδή και αρτοσκευάσματα (τσουρέκια, κουλουράκια κ.λπ.) από 7% μέχρι 15%.

Απαγορευτικό όμως γίνεται και το ταξίδι για τον εορτασμό του Πάσχα στο χωριό, καθώς η εκτόξευση της τιμής της αμόλυβδης πολλαπλασιάζει τα κόστη.

Ηδη, οι τιμές της αμόλυβδης κυμαίνονται μεταξύ 1,90 και 2 ευρώ το λίτρο και ακόμα και αν υπάρξει αποκλιμάκωση το γέμισμα του ρεζερβουάρ θα είναι σημαντικά ακριβότερο από πέρσι.

Μέσα σε ένα χρόνο (Φεβρουάριος 2021 - Φεβρουάριος 2022) σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το κόστος της αμόλυβδης αυξήθηκε 23,2%, ενώ με βάση τα στοιχεία του παρατηρητηρίου υγρών καυσίμων η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν την περασμένη Τρίτη 5 Απριλίου στα 2,056 ευρώ το λίτρο όταν πέρσι την ίδια ημέρα ήταν στα 1,6 ευρώ το λίτρο.