ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ στραμμένη η προσοχή των αγορών

Με τα μάτια στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται οι αγορές
Με τα μάτια στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται οι αγορές
AP

Με τα μάτια στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται οι αγορές, στη σκιά της εκτόξευσης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ο οποίος έφτασε τον Μάρτιο στο 7,5% σε ετήσια βάση.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ γίνεται σε μια χρονική περίοδο που οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο προχωρούν σε αυξήσεις επιτοκίων ή δίνουν σήμα για ακόμη πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. Μετά τις ελλείψεις που προκάλεσε στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία ήρθε να εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές και ειδικά στην ενέργεια, επηρεάζοντας όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, περιλαμβανομένων και των τροφίμων.

Στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 8,5% που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από το 1981 και στη Βρετανία ανήλθε στο 7% που είναι ρεκόρ 30ετίας. Η αύξηση του πληθωρισμού στη Βρετανία συνεχίστηκε μετά την άνοδο των τιμών κατά 6,2% τον Φεβρουάριο. Πλέον ο πληθωρισμός είναι δέκα φορές μεγαλύτερος από το 0,7% που καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Ταυτόχρονα το παράλληλο ράλι τιμών στις ΗΠΑ ενισχύει κι άλλο την πεποίθηση των αγορών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο πιο επιθετικά, κατά 50 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση του Μαΐου.

Αυτό έκανε ανώτατο στέλεχος της Federal Reserve να προειδοποιήσει ότι ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας η πεποίθηση πως η Fed μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό επαρκώς χωρίς να αυξήσει τα επιτόκια σε ένα επίπεδο που να πλήξει την οικονομία.
Το κόστος δανεισμού. Χθες επίσης η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας αύξησε το επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης, επιταχύνοντας την απόσυρση των μέτρων τόνωσης που δρομολόγησε την περίοδο της πανδημίας.

Στην ευρωζώνη τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με πρώτο τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν, έχουν βάλει αυτό το διάστημα στο μικροσκόπιο τα διαθέσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό προκειμένου να καθορίσουν τη νομισματική τους πολιτική. Πλέον οι αγορές αλλά και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον το επόμενο σήμα της ΕΚΤ για το τι θα γίνει με το κόστος δανεισμού και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ολο και περισσότερα στελέχη της ΕΚΤ φαίνεται ότι πλέον συμφωνούν πως πλησιάζει ο καιρός για να αρχίσουν αυξήσεις στα επιτόκια, σημειώνει σε ανάλυσή του το Bloomberg. Πλέον οικονομολόγοι περιμένουν τις πρώτες αυξήσεις στα επιτόκια, τα οποία προσφέρει η ΕΚΤ για να φυλάσσει τα χρήματα των εμπορικών τραπεζών μέχρι τον Δεκέμβριο. Μέχρι τότε μπορεί να μην υφίστανται πλέον τα αρνητικά επιτόκια (-0,50%) με τα οποία σήμερα η ΕΚΤ δανείζει τις άλλες τράπεζες. Η Goldman Sachs θεωρεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο για μια πιθανή πρώτη αύξηση επιτοκίων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Επίσης μένει να φανεί τι θα γίνει με τα προγράμματα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ με βάση τα οποία η κεντρική τράπεζα έχει επεκτείνει τον ισολογισμό της κατά αρκετά τρισ. ευρώ.