ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr - Αύξηση κατώτατου μισθού: Ποιοι θα επωφεληθούν - Πόσα θα πάρουν

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr - Αύξηση κατώτατου μισθού: Ποιοι θα επωφεληθούν - Πόσα θα πάρουν
Πόσο θα παρασυρθούν προς τα πάνω οι μέσοι μισθοί
ΙΝΤΙΜΕ

Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από 1η Μαΐου 2022 - Η νέα αύξηση θα συμπαρασύρει και μια σειρά από επιδόματα που συνδέονται με τις κατώτατες αποδοχές

Μεταξύ 6% και 8% (πέραν του 2%) θα κυμανθεί η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, με την κατώτατη αμοιβή να μη ξεπερνούν τα 703 ευρώ. Εάν η αύξηση είναι 7%, τότε ο νέος κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 710 ευρώ. Με μια πιθανή αύξηση 7% τώρα συν 2% τον περασμένο Ιανουάριο, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί συνολικά 9% το 2022 με αποτέλεσμα να καλύψει τον υψηλό πληθωρισμό του Μαρτίου που κυμάνθηκε στο 8,9%.

Αλέξης Μητρόπουλος: «Η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι ισχυρή και γενναία»

Ο Νομικός και Καθηγητής Εργατικού Δικαίου, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Ένωσης Υπεράσπισης της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, (ΕΝΥΠΕΚΚ), Αλέξης Μητρόπουλος, ανέφερε στο Newsbomb.gr ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι ισχυρή και γενναία. Από 1η Μαΐου θα ενισχύσει και τους μισθωτούς και τους μικρομεσαίους».

Η αύξηση του κατωτάτου μισθού θα ενισχύσει άμεσα τα χαμηλά εισοδήματα, καθώς «το δώρο Πάσχα έχει καταργηθεί για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Δώρο Πάσχα παίρνουν μόνο υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, που είναι μισός μισθός. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι ένα βοήθημα ώστε να κινηθεί η αγορά», σχολίασε.

Για το αν θα μπορούσαν οι εργαζόμενοι να πάρουν την αύξηση της 1ης Μαΐου αναδρομικά, ο κ. Μητρόπουλος είπε: «Έχει γίνει οριακή αύξηση 2% από τον Ιανουάριο. Το 6% μπορεί να το δώσει αναδρομικά από 01/01/2022, και να γίνει 8%. Θα είναι μια σημαντική ενίσχυση».

Γιάννης Καρούζος: «H ακρίβεια τρώει την όποια αύξηση»

Επιβεβλημένη χαρακτήρισε την αύξηση του κατώτατου μισθού ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, μιλώντας στο Newsbomb.gr, καθώς «η Ελλάδα έχει τους χαμηλότερους κατώτατους μισθούς της Ευρώπης. Η αγοραστική δύναμη του εργαζομένου που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα είναι η έβδομη χαμηλότερη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Θα πρέπει να αυξηθεί 7% με 8%, αν και πιστεύω πως θα καταλήξει στο 7%».

Ωστόσο, ο κ. Καρούζος δηλώνει πως από μόνη της η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν μπορεί να κάνει τίποτα αν δεν υπάρξει παράλληλα και μείωση των φορολογικών βαρών. «Για να δούμε αποτελέσματα θα πρέπει να υπάρξουν μαζί με την αύξηση, φοροελαφρύνσεις και μείωση ασφαλιστικών εισφορών».

Μάλιστα, τόνισε πως «δεν πρόκειται να υπάρξει αναζωογόνηση της αγοράς γιατί η μείωση της αγοραστικής αξίας του μισθού αφομοιώνει την όποια αύξηση» επισημαίνοντας ότι «η ακρίβεια τρώει την όποια αύξηση».

Kώστας Τσουκαλάς: H αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ευεργετικό μέτρο για τους εργαζομένους

Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας στο Newsbomb.gr σχολίασε πως «ο εισαγωγικός μισθός είναι στα 663 ευρώ, είχε αυξηθεί 2% τον Ιανουάριο, ενώ έχουμε και τις πολυετίες. Σήμερα για παράδειγμα είναι 663 ευρώ ο εισαγωγικός, η πρώτη τριετία πηγαίνει 729,3 ευρώ, η δεύτερη 795,6 ευρώ και η τρίτη 861,90 ευρώ».

Και συνέχισε: «Όταν λέμε πολυετίες, μετράμε έως το 2012. Από εκεί και πέρα παραμένουν παγωμένες, μέχρι η ανεργία να πέσει στη χώρα μας στο 10%. Άρα όταν μιλάμε για κάποιον που παίρνει 3 τριετίες, δηλαδή 861,9 ευρώ, είναι επειδή το 2012 είχε 9 χρόνια». Ωστόσο, διευκρίνισε πως «αν δεν συμπαρασύρει τις τριετίες τότε η αύξηση θα είναι πολύ μικρότερη».

Ο κ. Τσουκαλάς θεωρεί πως η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ευεργετικό μέτρο για τους εργαζομένους, διότι «χωρίς αύξηση μισθού δεν υπάρχει ζήτηση». Και πρόσθεσε: «Αν και θα επιβαρύνει κάποιες επιχειρήσεις ωστόσο θα λειτουργήσει ευεργετικα» καθώς θα κινηθεί η αγορά.

Κάλεσμα Μητσοτάκη στους εργοδότες

Την Τετάρτη (13/04), από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για σημαντική αύξηση στον κατώτατο μισθό, ενώ κάλεσε τους εργοδότες να δώσουν αυξήσεις και στους κλαδικούς μισθούς.

Οι περισσότεροι εργοδοτικοί φορείς προτείνουν ονομαστική αύξηση 4% του κατώτατου μισθού (πέραν της αύξησης του 2% που ισχύει από την 1/1/2022), ενώ θεωρούν αναγκαία τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα προκειμένου να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των χαμηλόμισθων. Η ΓΣΕΕ προτείνει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Σε ποιο ύψος θα ανέλθουν οι μέσοι μισθοί μετά την αύξηση του κατώτατου

Ο νέος κατώτατος μισθός που θα ξεπεράσει το επίπεδο των 700 ευρώ από την 1η Μαΐου 2022 θα συμπαρασύρει σε ανοδική πορεία τους μισθούς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού, ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο αυξάνεται κατά 0,44 της ποσοστιαίας μονάδας.

Στην πράξη, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο μέσος μισθός θα «καρπωθεί» το 50% του ποσοστού αύξησης του κατώτερου μισθού. Αυτό σημαίνει ότι αν το υπουργικό συμβούλιο της 22ας Απριλίου δώσει το πράσινο φως για αύξηση 7%, ο μέσος μισθός θα αυξηθεί κατά 3,5%.

Ποια επιδόματα επηρεάζονται

Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και μια σειρά από επιδόματα που συνδέονται με τις κατώτατες αποδοχές.

Το επίδομα ανεργίας, το οποίο έφτασε στα 407 ευρώ από 399,25 ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο, θα δει νέα αυξηθεί, μετά τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού τον Μάιο.

Μικρές αυξήσεις λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού θα προκύψουν και για:

  • Το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών: ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη
  • Το βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων.

Αμετάβλητο θα παραμείνει το επίδομα μακροχρόνια ανέργου, το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ και είναι σταθερό ποσό.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ που αφορούν τον Ιανουάριο 2021, ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης από 1.202,09 ευρώ τον Ιανουάριο του 2020 αυξήθηκε σε 1.243,53 τον Ιανουάριο του 2021. Αντίστοιχα ο μέσος μισθός της μερικής απασχόλησης αυξήθηκε μέσα σε έναν χρόνο από 418,77 σε 475,93 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος των αμοιβών από 977,30 ανήλθε σε 987,30 ευρώ.

Ασφαλώς ο μέσος όρος ανεβαίνει λόγω των γενναιόδωρων αυξήσεων σε λίγους κλάδους της οικονομίας καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν και κλάδοι εργαζομένων (καθαριότητα, υπηρεσίες φύλαξης) με αμοιβές χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό.

Μεγάλες εταιρείες αναμένουν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για να προχωρήσουν σε μισθολογικές αυξήσεις μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων, γνωρίζοντας ότι πρέπει να διατηρήσουν τη μισθολογική διάρθρωση και την απαραίτητη «ψαλίδα» για να μη χάσουν εξειδικευμένους εργαζόμενους.

Είναι εύλογο ότι αν ο κατώτατος μισθός ξεπεράσει τα 710 ευρώ, ο εργαζόμενος που αμείβεται με 720 ευρώ θα πιέσει για την αύξηση των αποδοχών του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, κάθε χρόνο περίπου 1 εκατ. εργαζόμενοι με αμοιβές 750-1,000 ευρώ μετακινούνται οικειοθελώς αναζητώντας υψηλότερες αποδοχές.

Ειδικά στους κλάδους των κούριερ, των ντελίβερι, του τουρισμού και του επισιτισμού, όπου επικρατεί μεγάλος ανταγωνισμός, οι εργοδότες για να κρατήσουν έναν καλό εργαζόμενο δίνουν πάνω από τον κατώτατο μισθό, περίπου 750-800 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

ΟΑΕΔ: Έρχονται 10.000 θέσεις εργασίας για άνεργους - Τι μισθοί προβλέπονται