ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προ των πυλών το εθνικό σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων - Τι θα περιλαμβάνει

Προ των πυλών το εθνικό σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων - Τι θα περιλαμβάνει
Η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για ανακούφιση από την ακρίβεια και τις αυξήσεις
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για ανακούφιση από την ακρίβεια και τις αυξήσεις

Με όλες τις δυνάμεις έχει πέσει η κυβέρνηση πάνω στο θέμα της ακρίβειας γνωρίζοντας ότι οι αυξήσεις και οι ανατιμήσεις έχουν επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό πέραν των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί και εφαρμόζονται ετοιμάζονται ήδη νέα σχέδια για την αντιμετώπιση του κύματος ανατιμήσεων που πλήττει και την χώρα μας λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ιδιωτικώς αλλά κυρίως σε δημόσιες τοποθετήσεις του ότι δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια και σύντομα αναμένονται πρωτοβουλίες σταθμίζοντας πάντα το δημοσιονομικό κόστος.

Ήδη η εντολή στο οικονομικό επιτελείο έχει δοθεί και γίνονται «ασκήσεις προσομοίωσης» για πιθανά μέτρα και τον αντίκτυπο που θα έχουν αρχικά στην ανακούφιση των πολιτών και δευτερευόντως στον δημοσιονομικό κορβανά. Το γεγονός πάντως ότι η Ελλάδα κατάφερε το 2021 να καταγράψει χαμηλότερο έλλειμμα κατά περισσότερο από μία μονάδα του ΑΕΠ, τόσο σε όρους γενικής κυβέρνησης όσο και σε επίπεδο πρωτογενούς αποτελέσματος, κάτι που αναμένεται να πιστοποιήσει η Eurostat λίγο πριν το Πάσχα, ανοίγει το δρόμο για νέες παρεμβάσεις προκειμένου να αναχαιτιστεί η ακρίβεια.

Στο μισό η χονδρική τιμή στο ρεύμα

Στο ακανθώδες θέμα των λογαριασμών ρεύματος, το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει να παρέμβει απευθείας στις τιμές του φυσικού αερίου, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε η ελάφρυνση να «περάσει» σε όλους τους καταναλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα να μειώνεται η τιμή του φυσικού αερίου με βάση την οποία προσδιορίζεται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από τα 100 ευρώ σε λιγότερα από 50 ευρώ.

Επί τάπητος βρίσκονται μέτρα έκτακτου χαρακτήρα, τα οποία θα έχουν στο επίκεντρο κυρίως τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η επέκταση της επιδότησης σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και το μήνα Μάιο. Δεν αποκλείεται πάντως, να επιλεχθεί η λύση αύξησης της επιδότησης σε ευάλωτα νοικοκυριά και χαμηλοσυνταξιούχους.

Άλλο σενάριο που εξετάζεται είναι η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα όπως το γάλα, το ψωμί και το κρέας. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως αν υιοθετηθεί το συγκεκριμένο μέτρο, θα εφαρμοστεί με βάση το «μοντέλο» του ΦΠΑ στα νησιά. Δηλαδή, η μείωση θα πραγματοποιείται για ένα διάστημα 3 ή 6 μηνών και εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα επεκτείνεται για ένα επιπλέον χρονικό διάστημα.

Σημείο – «κλειδί» για το οικονομικό επιτελείο αποτελεί ο τρόπος που η μείωση του ΦΠΑ θα περάσει στον τελικό καταναλωτή, με τους εμπλεκόμενους φορείς να προκρίνουν τη λύση της διπλής αναγραφής της τιμής, δηλαδή να αναγράφεται η τιμή με το σημερινό ΦΠΑ και μια δεύτερη με το μειωμένο ΦΠΑ 6%. Μια ακόμα παρέμβαση αποτελεί η επέκταση της επιδότησης στο diesel κίνησης και το Μάιο. Σκέψεις υπάρχουν και για διάθεση ενός έκτακτου επιδόματος ενοικίου σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Πρώτο βήμα η παράταση του μέτρου της επιδότησης καυσίμων

Το στίγμα του σκεπτικού των επόμενων παρεμβάσεων που σχεδιάζονται έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προαναγγέλλοντας παράταση του μέτρου της επιδότησης καυσίμων.

«Πιθανότατα θα πρέπει να επεκταθεί και να διευρυνθεί το επόμενο διάστημα η επιδότηση καυσίμων και θα πρέπει να συνεχιστεί η κάρτα. Το πώς θα γίνει θα είναι συνάρτηση των αναγκών, των δυνατοτήτων και των προτεραιοτήτων που θα θέσει ο πρωθυπουργός», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ ο κ. Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οι όποιες κινήσεις θα εξαρτώνται από τις αντοχές του προϋπολογισμού και τις ανάγκες που θα υπάρχουν το επόμενο διάστημα. Επανέλαβε πως πρέπει να κρατηθούν «πολεμοφόδια», καθώς θα παραταθεί έως το τέλος του έτους ο μειωμένος ΦΠΑ σε μεταφορές και εστίαση (κόστος 250 εκατ. ευρώ), ενώ το 2023 θα πρέπει να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για το σύνολο των εργαζομένων και των συνταξιούχων και να μονιμοποιηθούν οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές (κόστος των δύο αυτών μέτρων, 2 δισ. ευρώ).

Έρχονται πληρωμές 500 εκατ. ευρώ σε ευάλωτους

Εντωμεταξύ τις επόμενες δύο εβδομάδες έρχεται «κύμα» πληρωμών σε ευάλωτους πολίτες συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο αφορά την «επιταγή ακρίβειας» των 200 ευρώ, την ενίσχυση σε αγρότες και κτηνοτρόφους, την επιδότηση των 200 ευρώ στα ταξί και την επιδότηση των καυσίμων.

Υπενθυμίζεται ότι το έκτακτο επίδομα 200 ευρώ θα καταβληθεί την Μεγάλη Τετάρτη στους χαμηλοσυνταξιούχους ως έκτακτο δώρο Πάσχα.

Η οικονομική ενίσχυση θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων με ανώτατο ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.

Συγκεκριμένα θα καταβληθεί σε όσους κατά τον μήνα Μάρτιο 2022 λαμβάνουν:

  • οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,
  • προσυνταξιοδοτική παροχή,
  • αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον ηλεκτρονικό εθνικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ),
  • συνταξιοδοτικές παροχές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85).

Οι «κόφτες»

Οι έλεγχοι – λόγοι απόρριψης είναι οι εξής:

1. Το ατομικό εισόδημά σας είναι μεγαλύτερο από 7.200€

2. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα σας είναι μεγαλύτερο από 14.400€

3. Είστε κάτοικος Εξωτερικού

4. Η αξία της ακίνητης περιουσίας σας είναι μεγαλύτερη από 200.000€

5. Ο ΑΦΜ ίσως ανήκει σε αποβιώσαντα. Επικοινωνήστε με τον ΕΦΚΑ

6. Δεν βρέθηκε εκκαθαρισμένη δήλωση μέχρι 31/03/2022 για τον ΑΦΜ

Διαβάστε επίσης:

Το εθνικό σχέδιο δράσης του Μητσοτάκη για δουλειές, φθηνά σπίτια και ρεύμα