ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προχωράει το σχέδιο για φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα: Τα τέσσερα σενάρια που εξετάζονται

Προχωράει το σχέδιο για φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα: Τα τέσσερα σενάρια που εξετάζονται
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς για το σχέδιο που θα ανακουφίσει με φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς για το σχέδιο που θα ανακουφίσει με φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά

Το σχέδιο «φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ετοιμάζει πυρετωδώς η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει το κενό που δημιουργείται από τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται η ευρωπαϊκή ένωση για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση.

Τις αποφάσεις αναμένεται να λάβει το επόμενο διάστημα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε περίπτωση κατά την οποία η ΕΕ δεν προχωρήσει σε λήψη πανευρωπαϊκών μέτρων τον Μάιο.

Η κυβέρνηση έχει πολλάκις δεσμευτεί να συνεχίσει να στηρίζει τους καταναλωτές ενέργειας μέσα από ένα σχήμα επιδοτήσεων το οποίο θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα με τον πρωθυπουργό να διαμηνύει από τη Ρεβυθούσα όπου βρέθηκε την Μεγάλη Τρίτη ότι «σε περίπτωση που δεν υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα, να γνωρίζουν οι Έλληνες ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα, έτσι ώστε να απορροφήσει όσο μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό είναι δυνατό και επιτρεπτό από τα δημοσιονομικά περιθώρια».

«Πρώτο μέλημα της Κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Ταυτόχρονα όμως αγωνιζόμαστε για να πετύχουμε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές, για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή έκρηξη στις τιμές του φυσικού αερίου. Το πρόβλημα είναι εισαγόμενο, αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Γι’ αυτό και έχω αγωνιστεί για να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα, το οποίο δεν είναι αμιγώς εθνικό, είναι ευρωπαϊκό» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην κυβέρνηση υπολογίζουν πολύ τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από το χαμηλότερο έλλειμα κατά 1,5% του ΑΕΠ αλλά και στο γεγονός ότι μέχρι τέλος Απριλίου θα έχουν υπολογιστεί τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειες από τη ΡΑΕ τα οποία θα φορολογηθούν με 90% ώστε το ποσό που θα προκύψει να διατεθεί για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Τα τέσσερα σενάρια για φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα

Στο πρωθυπουργικό γραφείο εξετάζουν τα ακόλουθα τέσσερα σενάρια τα οποία από τη μια οδηγούν σε τιμές της κιλοβατώρας ακόμα και σε προ κρίσης επίπεδα αφετέρου, όμως, απαιτούν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό:

  1. Επιβολή ανώτατης οριζόντιας τιμής εκκαθάρισης των πληρωμών των ηλεκτροπαραγωγών για το ρεύμα που παράγουν και πουλάνε μέσα από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.
  2. Εφαρμογή διαφορετικού πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν. Δηλαδή ξεχωριστό ανώτατο ποσό πληρωμής για τις μονάδες ΑΠΕ, φυσικού αερίου, λιγνίτη και υδροηλεκτρικών σταθμών.
  3. Συνδυασμός πλαφόν με επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.
  4. Γενναία αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος.

«Όπλο» η εκτέλεση του προϋπολογισμού

Στη φαρέτρα της η κυβέρνηση έχει την θετική πορεία των δημοσίων εσόδων που συνεχίστηκε και τον Μάρτιο, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις στο οικονομικό κλίμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Τα έσοδα από φόρους ήταν αυξημένα κατά 511 εκατ. ευρώ ή 17,5% έναντι του στόχου κάτι που υπεραντιστάθμισε τις πολύ υψηλές επιστροφές εσόδων οι οποίες ήταν αυξημένες κατά 321 εκατ. ευρώ από τον στόχο», όπως ανέφερε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης με αφορμή την παρουσίαση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα στοιχεία της Eurostat για το έλλειμμα του 2021, που εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά καλύτερα σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού. Ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου πιθανώς η βελτίωση στο έλλειμμα να φτάσει ή ακόμα και να ξεπεράσει την 1,5 μονάδα του ΑΕΠ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί ένας δημοσιονομικός χώρος 2 δισ. ευρώ για την στήριξη του σχεδίου για φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα.

«Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς επιβεβαιώνει προς τους θεσμούς και τις αγορές την συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και επιτρέπει την χωρίς αυξημένους δημοσιονομικούς κινδύνους λελογισμένη πρόσθετη ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έναντι των παράλογα υψηλών τιμών ενέργειας που έχει προκαλέσει η απεχθής ρωσική επίθεση», προσέθεσε ο κ. Σκυλακάκης.

Διαβάστε επίσης:

Προϋπολογισμός: Εως και 1,5 μονάδα του ΑΕΠ μικρότερο το έλλειμμα του 2021 – «Παράθυρο» για νέα μέτρα