ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΕΕ: Πολύ αυξημένο φέτος το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού – Τα προϊόντα που «πήραν την ανηφόρα»

ΕΣΕΕ: Πολύ αυξημένο φέτος το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού – Τα προϊόντα που «πήραν την ανηφόρα»
Έως και 95 ευρώ μπορεί να κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Έως και 95 ευρώ μπορεί να κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ

Ως πολύ αυξημένο χαρακτηρίζει το κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ) επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που έχουν αποτυπωθει και σε άλλες σχετικές έρευνες, μετά από τιμοληψία που διενήργησε τόσο από μεγάλες αλυσίδες super-markets όσο και από ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων, αλλά και από τη Βαρβάκειο αγορά.

Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ εκτιμά ότι το κόστος θα κυμανθεί μεταξύ 67,70 και 95,20 ευρώ. Σε σχέση με το 2021, το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού φαίνεται ότι θα είναι πολύ αυξημένο από 13,1% έως 19,2%, ένα εύρος όμως που σκιαγραφεί και την ποικιλία επιλογών που έχουν οι καταναλωτές.

Οι τιμές είναι ισχυρά διογκωμένες ακόμη και σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου 2021 οπότε το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ είχε εκτιμήσει το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Ενδεικτικά, οι τιμές στο αρνί αυξήθηκαν το τελευταίο τετράμηνο κατά 17,1%, στα μαρούλια κατά 17,5%, στα αναψυκτικά κατά 19,0% κλπ.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν, σημειώνει η ΕΣΕΕ, ότι η εκτίμηση του κόστους για το πασχαλινό τραπέζι του 2022 επιχειρείται εν μέσω ενός ιδιαίτερα ρευστού πλαισίου, καθώς οι μεταβολές των τιμών είναι πολύ συχνές.

«Οι καθυστερήσεις στην πλήρη αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας, η αβεβαιότητα από την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και κυρίως η εκτίναξη των διεθνών τιμών ενέργειας και τροφίμων έχουν ισχυρό επιβαρυντικό αντίκτυπο στη διαμόρφωση του επιπέδου των τιμών» προσθέτει το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ διευκρινίζοντας ότι οι τιμές των προϊόντων που κατέγραψε είναι ενδεικτικές, αφού η έμφαση έχει δοθεί στη χαρτογράφηση της κατανομής των τιμών και της γενικής εικόνας της αγοράς

Η μέθοδος της έρευνας

Το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ πραγματοποίησε, κατά το διάστημα 14 - 18 Απριλίου 2022, ενδεικτική καταγραφή των τιμών πώλησης ορισμένων προϊόντων του πασχαλινού τραπεζιού, με τη μέθοδο της επιτόπιας παρατήρησης σε εμπορικές αγορές της Αττικής και διαμέσου τηλεφωνικής συνέντευξης στη Θεσσαλονίκη. Επισημαίνεται ότι:

α) Η καταγραφή των τιμών είναι ενδεικτική και δεν αντανακλά πλήρως το επίπεδο των τιμών σε πανελλαδικό επίπεδο,

β) Στην καταγραφή εξαιρέθηκαν τα προϊόντα που διατίθενται με το καθεστώς των προσφορών (προωθητικών ενεργειών),

γ) Για την αποτύπωση της μίας αντιπροσωπευτικής τιμής ανά προϊόν σταθμίστηκαν οι χαμηλότερες διαθέσιμες τιμές ανά αγορά, με εξαίρεση τα προϊόντα κρέατος όπου λήφθηκαν οι χαμηλότερες τιμές της Βαρβακείου για λόγους συγκρισιμότητας με την προηγούμενη σχετική έρευνα και

δ) Ο υπολογισμός του κόστους έγινε με βάσει ένα είδος κρέατος.

Διάβαστε επίσης:

Ακρίβεια: Η τιμή στο αρνί «τραβάει την ανηφόρα» - Πάνω 55% η τιμή στο κατσίκι