ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς μπορεί να συμψηφιστεί με ζημιές η διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο

Πώς μπορεί να συμψηφιστεί με ζημιές η διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο
Pixabay

Με πρόσφατη τροποποίηση του Ν. 4548/2018 για τις ανώνυμες εταιρείες προβλέφθηκε ότι η διαφορά που προκύπτει από την έκδοση μετοχών σε τιμή ανώτερη του αρτίου μπορεί να συμψηφιστεί με ζημιές χωρίς να απαιτείται πρώτα ο συμψηφισμός τυχόν αποθεματικών ή άλλων κονδυλίων.

Πολλές φορές οι ανώνυμες εταιρείες προβαίνουν σε αύξηση με μετρητά του μετοχικού κεφαλαίου τους το οποίο καλύπτεται είτε από παλαιούς είτε από νέους μετόχους, όπου οι εταιρείες προβαίνουν σε έκδοση νέων μετοχών, για την απόκτηση των οποίων οι μέτοχοι καταβάλλουν αντίτιμο μεγαλύτερο από την ονομαστική αξία των μετοχών.

Στην περίπτωση των νέων μετόχων, ο λόγος για τον οποίο οι μέτοχοι καταβάλλουν μεγαλύτερο τίμημα από την ονομαστική αξία της μετοχής είναι για να επέλθει εξίσωση των δικαιωμάτων στην υπεραξία της επιχείρησης των νέων μετόχων προς τα δικαιώματα των παλαιών.

Η διαφορά αυτή, η οποία ονομάζεται «διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο», καταβάλλεται από τους νέους μετόχους και αποτελεί το λεγόμενο «κέρδος εκδόσεως».

Σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα η διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο δεν χαρακτηρίζεται κέρδος, αλλά συμπληρωματικό κεφάλαιο, που αντιπροσωπεύει συμπληρωματική εισφορά των μετόχων.

Μέχρι πρόσφατα η υπέρ το άρτιο διαφορά επιτρεπόταν να συμψηφισθεί προς απόσβεση ζημιών της εταιρίας μόνο εάν δεν υπήρχαν αποθεματικά ή άλλα κονδύλια, τα οποία κατά τον νόμο μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον συμψηφισμό των ζημιών αυτών.

Η ρητή πρόβλεψη της δυνατότητας χρησιμοποίησης της υπέρ το άρτιο διαφοράς προς απόσβεση ζημιών, έστω και μετά από τυχόν αποθεματικά ή άλλα κονδύλια, κατέστησε μη απαραίτητη την προηγούμενη κεφαλαιοποίηση της υπέρ το άρτιο διαφοράς και την εν συνεχεία ονομαστική μείωση του μετοχικού κεφαλαίου προς απόσβεση των ζημιών.

Πλέον, με την πρόσφατη τροποποίηση της ανωτέρω διάταξης, η προϋπόθεση του προηγούμενου συμψηφισμού αποθεματικών ή άλλων κονδυλίων με τις ζημιές πριν από το ποσό της διαφοράς υπέρ το άρτιο καταργήθηκε διευκολύνοντας έτσι τις επιχειρήσεις οι οποίες, μόνο με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, μπορούν να προχωρήσουν απευθείας στον συμψηφισμό της διαφοράς υπέρ το άρτιο με ζημιές.