ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόροι: Τα «κλειδιά» για πληρωμή με πιστωτικές κάρτες – Τι ισχύει για τον ΕΝΦΙΑ

Φόροι: Τα «κλειδιά» για πληρωμή με πιστωτικές κάρτες – Τι ισχύει για τον ΕΝΦΙΑ

Tην πρώτη από τις δέκα δόσεις του ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν αυτό το μήνα οι φορολογούμενοι και ακολουθεί τον Ιούλιο ο φόρος εισοδήματος και στο τέλος του έτους η καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2023.

Αρκετοί είναι οι πολίτες που χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες για την εξόφληση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Όποιος επιλέξει το πλαστικό χρήμα θα πρέπει να γνωρίζει ότι μετατίθεται η πληρωμή της δόσης ή του συνόλου του φόρου, ανάλογα με το τι θα επιλέξει ο πολίτης, έως και 45-50 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Παράλληλα με βάση τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο πολίτης επιμηκύνεται η διάρκεια αποπληρωμής του φόρου και μειώνονται σημαντικά οι μηνιαίες καταβολές.

Τέλος με τη χρήση της πιστωτικής κάρτας εξασφαλίζεται η έκπτωση που προβλέπεται για εφάπαξ καταβολή του φόρου και τον εξοφλεί στην τράπεζα σε άτοκες δόσεις.

Οι επιλογές όταν γίνεται χρήση της πιστωτικής κάρτας είναι οι εξής:

  • Εφάπαξ πληρωμή του φόρου και εξόφλησή του σε έως και 12 άτοκες δόσεις.
  • Πληρωμή κάθε δόσης του φόρου σε έως και 12 άτοκες δόσεις.
  • Πληρωμή του συνόλου του φόρου ή κάθε μηνιαίας δόσης με την πιστωτική κάρτα, χωρίς άτοκες δόσεις. Με αυτή την επιλογή εξασφαλίζεται η μετάθεση του χρόνου εξόφλησης στην τράπεζα έως και 45 ημέρες μετά την εντολή για την εκάστοτε συναλλαγή.

Σε ό,τι αφορά στον ΕΝΦΙΑ ισχύουν τα παραπάνω εκτός από την έκπτωση στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησής του, καθώς δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φόρο. Σημειώνεται όσοι εξοφλήσου τον ΕΝΦΙΑ μέσω πιστωτικής κάρτας, θα πρέπει να προσέξουν ιδιαιτέρως την επιλογή της ημέρας στη διάρκεια της οποίας θα δώσουν την εντολή. Και αυτό διότι η πληρωμή στην τράπεζα γίνεται 20 ημέρες μετά την έκδοση του μηνιαίου λογαριασμού της κάρτας. Έτσι όσο νωρίτερα σε σχέση με την ημερομηνία έκδοσης δοθεί η εντολή πληρωμής τόσο περισσότερο αυξάνεται η περίοδος χάριτος για τον πελάτη. Επομένως αυτό που συμφέρει τον φορολογούμενο είναι να προχωρήσει στην καταβολή του ποσού αμέσως μετά την έκδοση ενός μηνιαίου λογαριασμού.