ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα στήριξης: «Κλειδώνουν» οι αποφάσεις για το ρεύμα – Θα είναι οριζόντια με μεγάλο εύρος χρόνου

Μέτρα στήριξης: «Κλειδώνουν» οι αποφάσεις για το ρεύμα – Θα είναι οριζόντια με μεγάλο εύρος χρόνου
Ο Γιάννης Οικονόμου «φωτογράφισε» τα μέτρα στήριξης όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Ο Γιάννης Οικονόμου «φωτογράφισε» τα μέτρα στήριξης όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις ανακοινώσεις σχετικά με τα νέα μέτρα στήριξης «που θα απαντούν δραστικά στο πρόβλημα της ακρίβειας» όπως δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Διαβεβαιώνοντας ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα ο κ. Οικονόμου είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «τα νέα μέτρα θα φέρουν δραστική μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι οριζόντια και για όλους χωρίς εξαιρέσεις».

Παράλληλα σημείωσε - επιβεβαιώνοντας όσα έγραφε νωρίτερα το Newsbomb.gr – ότι «ο χρονικός ορίζοντας (σ.σ. για τα μέτρα στήριξης) θα είναι αρκετά ευρύς» προσθέτοντας σε ερώτηση για τους πόρους ότι «θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια, θα αξιοποιηθούν εργαλεία που είχαν αξιοποιηθεί αλλά και πόροι από τον προϋπολογισμό».

Ο Γιάννης Οικονόμου δίνοντας το περίγραμμα των μέτρων στήριξης είπε ότι θα πρόεκται για «πολύ δραστική και ουσιαστική παρέμβαση» ενώ στην ερώτηση αν θα υπάρχει αναδρομικότητα δεν το απέκλεισε κατηγορηματικά απαντώντας «θα υπάρξουν πολύ σύντομα ανακοινώσεις».

Ωστόσο έδειξε να «παγώνει» το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα απαντώντας ότι «προετοιμάζουμε τις παρεμβάσεις στη δραστική μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και εκεί θα επικεντρωθούμε το επόμενο διάστημα»

Έρχονται μέτρα στήριξης 5 δισ. ευρώ

Ευρύτερο και μεγαλύτερο σε διάρκεια πακέτο μέτρων στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να μεγαλώσει το ανάχωμα απέναντι στο κύμα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της και το ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης στην ΕΕ.

Για το νέο πακέτο στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων η κυβέρνηση έχει βάλει ήδη στην άκρη 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό. Στον κρατικό κουμπαρά έρχονται να προστεθούν κεφάλαια της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ανοίγοντας έτσι την ομπρέλα προστασίας στα 2,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Με δεδομένο ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει ημερομηνία λήξης εξετάζεται το πακέτο στήριξης να εκτείνεται σε περίοδο 6 συν 6 μηνών, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό ακόμα και στα 5 δισ. ευρώ προκειμένου να υπάρχει μια περίοδος σχετικής ασφάλειας έως το καλοκαίρι του 2023.

Τα μέτρα στήριξης σχεδιάζεται να ανακοινωθούν σε δύο φάσεις. Εκτός από την παρέμβαση η οποία στόχο θα έχει την επάνοδο των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα κοντά στα προ κρίσης, μελετάται μια ακόμα κίνηση στήριξης «κοινωνικο-επαγγελματικών ομάδων» με στόχο να υπάρξει πτωτική επίδραση και στο ύψος του πληθωρισμού.

Το δεύτερο αυτό πακέτο, τελεί ακόμα υπό επεξεργασία ενώ για την κεντρική παρέμβαση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού πολλά θα εξαρτηθούν και από το εάν η Ευρώπη θα κάνει τελικά ένα συντονισμένο βήμα αντιμετώπισης του πανευρωπαϊκού προβλήματος που έστειλε τον Απρίλιο τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη στο 7,5% και στην Ελλάδα στο 9,4%.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα επιβληθεί το πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας