ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά την απαγόρευση των Golden Visa, stop της ΕΕ και στις αγορές ακινήτων από Ρώσους

Stop της ΕΕ και στις αγορές ακινήτων από Ρώσους
Stop της ΕΕ και στις αγορές ακινήτων από Ρώσους
Pixabay

Πέντε εβδομάδες μετά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς όλα τα κράτη μέλη να καταργήσουν αμέσως κάθε υφιστάμενο πρόγραμμα χορήγησης ιθαγένειας σε Ρώσους και Λευκορώσους επενδυτές και να διασφαλίσουν τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων για την αντιμετώπιση των κινδύνων που ενέχουν τα προγράμματα χορήγησης άδειας διαμονής σε επενδυτές, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά στην απαγόρευση των συναλλαγών real estate με Ρώσους.

Στο έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει το πάγωμα των deal στην αγορά ακινήτων από Ρώσους πολίτες, κατοίκους ή ρωσικές οντότητες, απαγορεύοντας την πώληση ή τη μεταβίβαση, έμμεσα ή άμεσα, «δικαιωμάτων ιδιοκτησίας επί ακίνητης ιδιοκτησίας εντός της επικράτειας της Ένωσης».

Η απαγόρευση αποτελεί μέρος της τελευταίας προσπάθειας της ΕΕ να επιφέρει πλήγμα στο ρωσικό κράτος και στους ολιγάρχες. Το πλάνο πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αυτή την εβδομάδα, προτού τεθεί σε ισχύ και μπορεί να τροποποιηθεί. Η απαγόρευση αφορά τους Ρώσους οι οποίοι δεν είναι πολίτες της ΕΕ και δεν έχουν άδεια παραμονής σε κράτη-μέλη της ΕΕ. Δεν ισχύει για όσους έχουν υπηκοότητα ή άδεια παραμονής στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Περιοχή ή την Ελβετία.

Η Κομισιόν έχει επανειλημμένως εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες της σχετικά με τα προγράμματα χορήγησης ιθαγένειας και άδειας διαμονής σε επενδυτές και τους εγγενείς κινδύνους που αυτά ενέχουν.

Ρώσοι ή Λευκορώσοι υπήκοοι που υπόκεινται σε κυρώσεις ή που παρέχουν σημαντική υποστήριξη στον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν αποκτήσει την ιθαγένεια της ΕΕ ή προνομιακή πρόσβαση στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να ταξιδεύουν ελεύθερα στον χώρο Σένγκεν, βάσει προγραμμάτων Golden Visa.