ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο υψηλότερο επίπεδο του 2022 η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη

Η τιμή των ετήσιων συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία σκαρφάλωσε στα 228,75 ευρώ ανά μεγαβ
Η τιμή των ετήσιων συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία σκαρφάλωσε στα 228,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα
INTIME

Στο υψηλότερο επίπεδο του 2022 ανήλθε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, καθώς η προοπτική επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αυξάνει σημαντικά το κόστος για φυσικό αέριο και άνθρακα.

Η τιμή των ετήσιων συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία σκαρφάλωσε στα 228,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας άνοδο κατά 6,2% και φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021. Τα ημερήσια συμβόλαια δε, κινήθηκαν στα 181,49 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αυτό είναι απόρροια των μεγάλων αυξήσεων σε άνθρακα και φυσικό αέριο, καθώς η τιμή του πρώτου ενισχύθηκε στα 252 δολάρια ανά τόνο (υψηλό δύο μηνών) και η τιμή του δεύτερου στα 107,13 ευρώ ανά μεγαβατώρα (άνοδος 3,2%).

Την ίδια ώρα, η τιμή του Μπρεντ βρίσκεται σταθερά τα 110 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ ελαφρώς χαμηλότερα -στα 108 δολάρια- καθορίζεται η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου.

Οι ανατιμήσεις οφείλονται στην πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, μηδενίζοντας τις εισαγωγές σε βάθος έξι μηνών. Κάτι που αναμφίβολα, θα αυξήσει τη ζήτηση της ηπείρου για εναλλακτικές μορφές ορυκτών καυσίμων, όπως αέριο και άνθρακα.

Την ίδια στιγμή, όμως, το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης στην αγορά παραμένει οριακό, ενώ το μπρα-ντε-φερ με τη Μόσχα για τον τρόπο πληρωμής των συμβολαίων παράδοσης αερίου έρχεται να επιτείνει τις πιέσεις στις ενεργειακές τιμές.

Η Ρωσία καλύπτει περίπου το ½ των ευρωπαϊκών εισαγωγών σε πετρέλαιο και ενδεχόμενο εμπάργκο θα μπορούσε να πλήξει το 10% του ρωσικού ΑΕΠ. Αυτό καθιστά νευρική τη Μόσχα, η οποία αναμένεται να αντιδράσει, ασκώντας -με τη σειρά της- περισσότερη πίεση στην Ευρώπη, έχοντας ως όπλο το φυσικό αέριο.