ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λογαριασμοί ρεύματος: Εντός Ιουνίου οι πληρωμές των αποζημιώσεων – Ποιοι θα λάβουν 18 έως 600 ευρώ

Σχεδόν 4.000.000 οικιακοί καταναλωτές που διαθέτουν ή μισθώνουν πρώτη κατοικία θα λάβουν αποζημιώσει
Σχεδόν 4.000.000 οικιακοί καταναλωτές που διαθέτουν ή μισθώνουν πρώτη κατοικία θα λάβουν αποζημιώσεις από 18 ευρώ έως 600 ευρώ

Σχεδόν 4.000.000 οικιακοί καταναλωτές που διαθέτουν ή μισθώνουν πρώτη κατοικία θα λάβουν αποζημιώσεις από 18 ευρώ έως 600 ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος Δεκεμβρίου 2021 – Μαΐου 2022, με τους 1.200.000 καταναλωτές που είχαν καταναλώσεις μεγαλύτερες των 300 κιλοβατώρων να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι.

Πρέπει να διευκρινισθεί πως οι αποζημιώσεις θα δοθούν με βάση το οικογενειακό και όχι το ατομικό εισόδημα των φορολογουμένων, ήτοι θα το λάβουν όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ (95% των φορολογουμένων).

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος, στη σχετική πλατφόρμα που θα γίνει γι’ αυτόν τον σκοπό, με συνεργασία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΑΑΔΕ. Εκεί, θα αντλούνται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας από την ΑΑΔΕ, όπως και ο σχετικός αριθμός του ρολογιού ρεύματος και ο ωφελούμενος θα βεβαιώνει τα στοιχεία αυτά ή θα τα επικαιροποιεί σε περίπτωση που έχει αλλάξει κύρια κατοικία. Κατόπιν, τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος, για κάθε ρολόι, θα αντλούνται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ποσό επιστροφής θα υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο: Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός - Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής - Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Υπολογίζεται ότι για τις καταναλώσεις αυτής της περιόδου, οι οικιακοί καταναλωτές – για την πρώτη κατοικία τους – έχουν επιδοτηθεί με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι ίδιοι έχουν επωμιστεί επιπλέον κόστος 464 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς, το κόστος της νέας παρέμβασης, με την απευθείας επιστροφή ποσού στους ατομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, υπολογίζεται στα 280 εκατ. ευρώ.
Αυτό το κόστος θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Η επιδότηση θα χορηγηθεί στον λογαριασμό IBAN του καταναλωτή.

Η αποζημίωση θα δοθεί και σε όσους έχει παραχωρηθεί η πρώτη κατοικία ή την ενοικιάζουν , ήτοι σε φοιτητές , και το τελικό ποσό θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

Τα ποσά θα δοθούν κανονικά και σε όσους έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς τους προμηθευτές ενέργειας.