ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Αθήνα το Εποπτικό Συμβούλιο του SSM

Συνεδριάζει για πρώτη φορά διά ζώσης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας το Εποπτικό Συμβούλιο της Ευρωπα
Συνεδριάζει για πρώτη φορά διά ζώσης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας το Εποπτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
AP

Συνεδριάζει για πρώτη φορά διά ζώσης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας το Εποπτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο γνωστός SSM. Και η Αθήνα είναι αυτή που επελέγη από τη Φρανκφούρτη για τη συνεδρίαση που θα διεξαχθεί το επόμενο διήμερο, 12 και 13 Μαΐου.

Η ελληνική πρωτεύουσα θα φιλοξενούσε τα μέλη του SSM πριν από δύο χρόνια, αλλά λόγω πανδημίας ακυρώθηκαν τα πάντα και οι συνεδριάσεις μεταφέρθηκαν στο διαδίκτυο.

Στο πλαίσιο αυτό, φτάνει τις επόμενες ώρες στη χώρα μας ο επικεφαλής του SSM Αντρέ Ενρία. Ετσι, ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της ΤτΕ, θα έχει τη δυνατότητα στο περιθώριο του συμβουλίου να συναντήσει τον ισχυρό άνδρα του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ για την ανταλλαγή απόψεων.

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) ιδρύθηκε ως ο πρώτος πυλώνας της
ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, μαζί με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (ΕΜΕ)
και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (ΕΣΑΚ).

Σκοπός της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας είναι να συμβάλλει στην ασφάλεια και την ευρωστία των πιστωτικών ιδρυμάτων και στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος διασφαλίζοντας ότι η τραπεζική εποπτεία σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ τηρεί υψηλά πρότυπα και εφαρμόζεται με συνέπεια σε όλες τις τράπεζες.

Διατηρώντας την τελική ευθύνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εκτελεί τα
εποπτικά της καθήκοντα εντός του SSM, που περιλαμβάνει την ΕΚΤ και τις εθνικές
αρμόδιες αρχές. Αυτή η δομή εξασφαλίζει, θεωρητικά, ισχυρή και συνεπή εποπτεία όλων των εποπτευόμενων οντοτήτων σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, ενώ αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις τοπικές και ειδικές γνώσεις των εθνικών εποπτικών
αρχών.