ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαύρα σύννεφα» στις αγορές – Το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού επιστρέφει

«Μαύρα σύννεφα» στις αγορές – Το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού επιστρέφει

Οι αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την πορεία των αγορών, εκτιμώντας ότι η πτωτική κίνηση θα συνεχιστεί.

Οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις και οι ανησυχίες πως οι παγκόσμιες οικονομίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με ύφεση δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στα χρηματιστήρια, τα οποία τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφουν σημαντικές απώλειες.

Υπό αυτές τις συνθήκες και καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες οι Κεντρικές Τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων, οι επενδυτές φεύγουν μακριά από τα ριψοκίνδυνα assets, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται μαζικές ρευστοποιήσεις στις μετοχές αλλά και στα ομόλογα, που ωστόσο σήμερα ανακάμπτουν.

Στις ευρωαγορές τα ταμπλό είναι «κόκκινα», ενώ η Wall Street που άνοιξε με βαριές απώλειες, προσπαθεί να ανακάμψει, με τους δείκτες να έχουν περάσει σε θετικό έδαφος.

Οι αναλυτές πάντως, εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την πορεία των αγορών, εκτιμώντας ότι η πτωτική κίνηση θα συνεχιστεί.

Η Morgan Stanley προειδοποιεί εκ νέου για μεγάλη διόρθωση στη Wall, εκτιμώντας ότι ο παγκόσμιος - δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα πέσει στις 3.350 μονάδες, δηλαδή θα σημειώσει πτώση 20% τους επόμενους 12 μήνες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Bank of America που υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στη Wall Street και o δείκτης S&P 500 θα συνεχίσει να υποχωρεί. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο o δείκτης S&P 500 υποχωρεί για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα και υπό άλλες συνθήκες ίσως αυτό να αποτελούσε μια επενδυτική ευκαιρία. Ωστόσο η BofA εκτιμά πως η πτώση του S&P 500 θα συνεχιστεί.

Και καταλήγει: «Αυτή είναι η 41η φορά, με την τελευταία να έχει υπάρξει το 1928, που οι μετοχές υποφέρουν για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα».