ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ 2022 – myAADE.gr – Τελευταία ευκαιρία για διορθώσεις για τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά

Μπορεί το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ να αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο
Μπορεί το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ να αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητά του, ωστόσο όποια λάθη εντοπίσει μπορεί να τα διορθώσει με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9
INTIME

Δυσάρεστες εκπλήξεις επεφύλασσε για πολλούς φορολογουμένους το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, καθώς λόγω λαθών στο έντυπο Ε9 τους βεβαιώθηκε μεγαλύτερος φόρος από ότι ανέμεναν.

Μπορεί το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ να αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητά του, ωστόσο όποια λάθη εντοπίσει μπορεί να τα διορθώσει με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, από την οποία θα προκύψει νέο διορθωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ.

Σε αυτή τη φάση όσοι φορολογούμενοι διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα έχουν τις επόμενες ημέρες τη δυνατότητα να τα διορθώσουν προκειμένου να μειώσουν το φόρο με νέα εκκαθάριση που θα ακολουθήσει.

Οι λογιστές συνιστούν σε όλους όσοι έχουν λάβει φουσκωμένα εκκαθαριστικά να ρίξουν μια ματιά στο Ε9 και να «τσεκάρουν» την περιουσιακή τους κατάσταση. Ένας έλεγχος στο «Περιουσιολόγιο» μπορεί να αποκαλύψει λάθη στα τετραγωνικά, στο ποσοστό της κυριότητας, στον όροφο του διαμερίσματος ή την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος. Μια μικρή διόρθωση στο Ε9 μπορεί να αποδειχθεί σημαντική και να μειώσει τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται στα εξής σημεία:

Ημιτελή κτίσματα: Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει στο Ε9 ως ημιτελές το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας. Τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%.

Όροφος: Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.

Αποθήκες - πάρκινγκ: Τσεκάρετε τα τετραγωνικά που έχετε δηλώσει. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ. φορολογούνται με έκπτωση 90%.

Εμπράγματα δικαιώματα: Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν έχει δηλωθεί λάθος στο Ε9 θα φουσκώσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.