ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 12 δισ. ευρώ το ετήσιο κόστος διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης- Ήδη έχουν δοθεί 6 δισ. ευρώ

Οι τιμές ενέργειας έχουν εκτινάξει τον πληθωρισμό σε υψηλό 27 ετών
Οι τιμές ενέργειας έχουν εκτινάξει τον πληθωρισμό σε υψηλό 27 ετών
INTIME

Οι τιμές ενέργειας έχουν εκτινάξει τον πληθωρισμό σε υψηλό 27 ετών, με την τιμή του φυσικού αερίου να αυξάνεται σε ετήσια βάση κατά 122,6%, του ηλεκτρισμού κατά 88,8%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 65,1% και των καυσίμων και λιπαντικών κατά 29%. Όλα δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, εξανεμίζοντας το εισόδημα των καταναλωτών και προκαλώντας σοβαρά πλήγματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Και η αναμενόμενη έξαρση της κερδοσκοπίας εν όψει της τουριστικής σεζόν, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την εκτίναξη των τιμών της αμόλυβδης βενζίνης πάνω από τα 2,30 ευρώ το λίτρο στα νησιά είναι ενδεικτική του προβλήματος.

Παρότι στην κυβέρνηση αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν νέα μέτρα στήριξης, πέραν του πακέτου που ανακοινώθηκε πρόσφατα για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, αυτό θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει και νέος δημοσιονομικός χώρος.

Η κυβέρνηση αναζητεί διαρκώς ευρωπαϊκή στήριξη στην προσπάθεια να κατασβέσει τη «φωτιά» στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και της αγοράς καυσίμων, καθώς ο πόλεμος παρατείνεται με απρόβλεπτες οικονομικές συνέπειες.

Παράλληλα αναζητεί και πρόσθετους πόρους από τον προϋπολογισμό προκειμένου να συνεχίσει τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς όσο συνεχίζεται η κούρσα των τιμών αερίου, πετρελαίου και ενέργειας, απαιτούνται σε ετήσια βάση περί τα 12 δισ. ευρώ προκειμένου η κυβέρνηση να επαναφέρει τους λογαριασμούς του ρεύματος κοντά στα προ της ρωσικής κρίσης επίπεδα.

Συνολικά μαζί με τις επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το επόμενο εξάμηνο το σύνολο της οικονομικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς ρεύματος θα προσεγγίσει τα 3,2 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης 2,2 δισ. για επιδοτήσεις τιμολογίων ρεύματος και φυσικού αερίου και επιπλέον 1,1 δισ. από ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας σε εκπτώσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση έχει στοιχίσει συνολικά 6,5 δισ. ευρώ και παρά ταύτα οι λογαριασμοί εξακολουθούν να είναι στα ύψη.