ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την αναστολή των κανονισμών για το έλλειμα και το χρέος και για το 2023 προτείνει η Κομισιόν

Η Κομισιόν έλαβε τελικά την απόφαση να παρατείνει για έναν χρόνο τη ρήτρα διαφυγής αλλά παράλληλα συ
Η Κομισιόν έλαβε τελικά την απόφαση να παρατείνει για έναν χρόνο τη ρήτρα διαφυγής αλλά παράλληλα συμφώνησαν να κρατήσουν υπό πιο αυστηρή εποπτεία τις υπερχρεωμένες χώρες.
European Union

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την επόμενη Δευτέρα να παραταθεί για έναν ακόμα χρόνο η αναστολή της ισχύος των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα.

Όπως ανέφεραν στο Politico αξιωματούχοι της EE, οι διαφωνίες ανάμεσα στον Ευρωπαίο Επίτροπο για Οικονομικά Θέματα, Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος είναι υπέρ της παράτασης της ρήτρας διαφυγής και τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος τάσσεται υπέρ της επιστροφής της δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθυστέρησαν την απόφαση της Κομισιόν.

Η Κομισιόν έλαβε τελικά την απόφαση να παρατείνει για έναν χρόνο τη ρήτρα διαφυγής αλλά παράλληλα συμφώνησαν να κρατήσουν υπό πιο αυστηρή εποπτεία τις υπερχρεωμένες χώρες.

Οι κανονισμοί, οι οποίοι προβλέπουν τον περιορισμό των ελλειμμάτων στο 3% του ΑΕΠ και του δημόσιου χρέους στο 60%, ανεστάλησαν κατά το ξεκίνημα της πανδημίας ώστε να δοθεί στις κυβερνήσεις δημοσιονομικός χώρος για να τονώσουν τις οικονομίες των κρατών μελών.

Ωστόσο, καθώς πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες ανέκαμψαν το 2021, οι Bρυξέλελς στόχευαν να επαναφέρουν τους κανονισμούς στο τέλος της φετινής χρονιάς. Το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία ανέτρεψε τα σχέδια αυτά, με την Κομισιόν να δηλώνει στις αρχές Μαρτίου ότι θα περιμένει ως τον Μάιο για να αποφασίσει.

Oι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσουν την προτεινόμενη παράταση την προσεχή Τρίτη αλλά πιθανότατα δεν θα καταλήξουν σε κοινή απόφαση.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων