ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε επανέκδοση ομολόγου προχωρεί το Δημόσιο τη Δευτέρα

Σε επανέκδοση ομολόγου προχωρεί το Δημόσιο τη Δευτέρα
Σε επανέκδοση ομολόγου προχωρεί το Δημόσιο τη Δευτέρα
AP

Έκτακτη δημοπρασία για την επανέκδοση oμολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 3,90%, λήξης 30 Ιανουαρίου 2033  θα διενεργηθεί τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022, όπως ανακοίβωσε ο ΟΔΔΗΧ.

Σκοπός της επανέκδοσης είναι η παροχή επιπλέον ρευστότητας στη συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση.

Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 500 εκατ, ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 (Τ+5).

Στην Ελλάδα το δεκαετές κρατικό ομόλογο είναι πλέον μια «ανάσα» από το 3,7%, όταν προ έτους κατέγραφε απόδοση 0,920%. Το πενταετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει σήμερα απόδοση 2,35% και το 15ετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει σήμερα απόδοση 3,75%.

Η άνοδος των αποδόσεων -στο μέτρο και στο βαθμό που δεν θα αποδειχθεί πρόσκαιρη- γεννά εύλογα ερωτήματα αναφορικά με την άνοδο του κόστους αναχρηματοδότησης του χρέους στην ελληνική οικονομία.

Το ερώτημα αυτό δεν είναι τόσο πιεστικό από πλευράς δημοσίου χρέους καθώς είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού δανεισμού είναι μακράς διάρκειας, έχει σταθερούς ή αντισταθμισμένους και ιδιαίτερα ευνοϊκούς/ προτιμησιακούς όρους ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και η ύπαρξη ενός σημαντικού ταμειακού αποθέματος.

Πλέον, η εκδοτική στρατηγική – σε συνέχεια της παρούσας έκδοσης, της διπλής ομολογιακής έκδοσης του Σεπτεμβρίου του 2021 και της ανταλλαγής ομολόγων του περασμένου Δεκεμβρίου – έχει βασικό στόχο τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών ομολόγων και της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων