ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΕ για τις μειώσεις σε εισφορά αλληλεγγύης και ασφαλιστικές εισφορές - Στο 0,8% του ΑΕΠ η επίπτωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «κλείνει  το μάτι» στο σχεδιασμό της κυβέρνησης να μονιμοποιήσει τις μειώσεις σ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «κλείνει  το μάτι» στο σχεδιασμό της κυβέρνησης να μονιμοποιήσει τις μειώσεις στην εισφορά αλληλεγγύης και στις ασφαλιστικές εισφορές.
ΑΠΕ - ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «κλείνει  το μάτι» στο σχεδιασμό της κυβέρνησης να μονιμοποιήσει τις μειώσεις στην εισφορά αλληλεγγύης και στις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό προκύπτει από την 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Στο κείμενο της Επιτροπής γίνεται λόγος στις περικοπές στην εισφορά αλληλεγγύης και στις ασφαλιστικές εισφορές, τονίζοντας πως είναι «φιλικές προς την ανάπτυξη».

«Αυτά τα μέτρα στοχεύουν στη μείωση της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης για τα νοικοκυριά (πριν από την πανδημία, η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας στην Ελλάδα ήταν δύο ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ), στη στήριξη της ζήτησης εργασίας και στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και αναμένεται να έχουν θετική επίδραση στην κατανάλωση και στην οικονομική ανάκαμψη γενικότερα. Βασίζονται σε μέτρα που εισήχθησαν αρχικά το 2021 και το 2022 για την ανακούφιση των επιπτώσεων της πανδημίας, τα οποία θα λήξουν στα τέλη του τρέχοντος έτους», τονίζεται στην έκθεση.

Ειδικότερα, η ΕΕ αναφέρει πως τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση μονιμοποιούν την προσωρινή μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες (1,8 από περικοπή εργοδοτικών εισφορών και 1,2 από περικοπή στις εισφορές εργαζομένων) και μονιμοποιούν τις μειώσεις στην εισφορά αλληλεγγύης στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

«Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων αυτών υπολογίζεται στο 0,8% του ΑΕΠ ετησίως. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, η εφαρμογή αυτής της πολιτικής εξαρτάται από τη συμμόρφωσή της με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες που ισχύουν από το 2023 και μετά», αναφέρει η έκθεση.