ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα πτώση της τουρκικής λίρας - Στις 16 λίρες ανά δολάριο

Η τουρκική λίρα υποχώρησε στις 16 λίρες ανά δολάριο την Τρίτη, ανεβάζοντας τις απώλειες του τουρκικο
Η τουρκική λίρα υποχώρησε στις 16 λίρες ανά δολάριο την Τρίτη, ανεβάζοντας τις απώλειες του τουρκικού νομίσματος εφέτος στο 18%
AP

Η τουρκική λίρα υποχώρησε στις 16 λίρες ανά δολάριο την Τρίτη, ανεβάζοντας τις απώλειες του τουρκικού νομίσματος εφέτος στο 18%, καθώς οι επενδυτές αμφισβητούν όλο και περισσότερο τη βιωσιμότητα των οικονομικών πολιτικών του Ερντογάν εν μέσω της νομισματικής διολίσθησης και του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Απρίλιο ανήλθε στο 70%, περισσότερο από τις προβλέψεις και σε υψηλό επίπεδο 20ετίας, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Ο πληθωρισμός τροφοδοτήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αύξηση των τιμών ενέργειας και των εμπορευμάτων μετά την περσινή βουτιά της τουρκικής λίρας

Η κατρακύλα της λίρας προκλήθηκε από τη μείωση των επιτοκίων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες υπό την πίεση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οδηγώντας στη σταθερή αύξηση των τιμών καταναλωτή.

Ωστόσο, η αδύναμη λίρα λειτουργεί υπέρ του τουρισμού. Ενδεικτικά, υπερτριπλάσιος ήταν ο αριθμός των τουριστών που ταξίδεψαν στην Τουρκία τον Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθό του περασμένου Απριλίου, ένδειξη ότι η κρίσιμη για την τουρκική οικονομία τουριστική βιομηχανία ανακάμπτει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού, 2,57 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν την Τουρκία τον Απρίλιο, σε σύγκριση με 791.000 την ίδια περίοδο του 2021. Γερμανοί, Βούλγαροι, Βρετανοί, Ιρανοί και Ρώσοι ήταν οι κορυφαίες αγορές τον Απρίλιο.

Να σημειωθεί πως το 2021 επισκέφτηκαν την Τουρκία σχεδόν 25 εκατομμύρια τουρίστες, λιγότεροι από τους μισούς από τους 52 εκατομμύρια τουρίστες που βρέθηκαν στη χώρα το 2019, πριν από την πανδημία.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων