ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξοικονόμηση ενέργειας: Εξετάζεται «κόφτης» στη χρήση κλιματιστικών στο Δημόσιο

Κλιματιστικά
Όλα ανοικτά λόγω της ενεργειακής κρίσης
Intime News

Η ενεργειακή κρίση οδηγεί στην λήψη μέτρων από πλευράς της κυβέρνησης, ενόψει του καλοκαιριού και της εκτενούς χρήσης των κλιματιστικών

Όλα ανοικτά, ακόμη και το ενδεχόμενο «κόφτη» στην λειτουργία των κλιματιστικών στο Δημόσιο, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, άφησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

«Με τους αρμόδιους υπουργούς Θεόδωρο Σκυλακάκη και Μάκη Βορίδη σχεδιάζουμε μια σειρά μέτρων και δράσεων για να μπορέσει το δημόσιο να εξοικονομήσει ενέργεια. Επειδή πέρυσι με τον καύσωνα είχαμε φτάσει σε ρεκόρ ζήτησης, το κλιματιστικό αν το ορίσουμε στους 26 βαθμούς πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό, τι αφορά στην ποιότητα του αέρα και την εξοικονόμηση ενέργειας», ανέφερε ο υπουργός μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (27/5) στον ΣΚΑΪ.

Αναφορικά για το αν τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας επεκταθούν και πέρα από το Δημόσιο, ο ίδιος τόνισε ότι αυτό το μέτρο θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο ως σύσταση για τα νοικοκυριά και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Σκρέκας τοποθετήθηκε για στις αυξήσεις στα καύσιμα, τονίζοντας ότι για να υπάρξει νέο πακέτο στήριξης πρέπει να βρεθούν τα χρήματα. Ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά πως «το υπουργείο Οικονομικών διερευνά τη δυνατότητα να βρει τρόπους για να στηρίξει. Αν υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο, είναι βέβαιο ότι θα το κάνει».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι οι μειώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται στους λογαριασμούς των καταναλωτών, ενώ υπογράμμισε ότι από την 1η Ιουλίου, οι μειώσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες λόγω της αναστολής που θα ισχύσει στην ρήτρα αναπροσαρμογής και το πλαφόν στη λιανική.

«Χθες κατέθεσα κάποιους μηνιαίους επαγγελματικούς λογαριασμούς στη ΔΕΗ μέχρι 35 KVA, που αφορά στο 90% της παραγωγικής βάσης της χώρας μας. Το πληρωτέο ποσό ήταν 1.300 ευρώ και η επιδότηση 1.600 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση το πληρωτέο ήταν 400 ευρώ και η επιδότηση 1.200 ευρώ. Και αυτό συμβαίνει γιατί είναι από τον Μάρτιο τα μέτρα που ανακοινώσαμε, η ενισχυμένη επιδότηση που κάνουμε για τους επαγγελματίες. Και δίνουμε επιδότηση και στους οικιακούς καταναλωτές άσχετα από το αν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές», διευκρίνισε ο κ. Σκρέκας

Σχετικά με τις καταναλώσεις Ιανουαρίου- Μαρτίου που τα επαγγελματικά τιμολόγια είχαν αυξημένους λογαριασμούς, επισήμανε ότι δοθεί πίσω αναδρομικά επιδότηση, η οποία θα καλύπτει το 80%-85% της αύξησης, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 50% στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Σχετικές ειδήσεις