ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απολύσεις και μειώσεις μισθών προτείνει η διοίκηση της ΔΕΗ

Απολύσεις και μειώσεις μισθών προτείνει η διοίκηση της ΔΕΗ

Απολύσεις, ευελιξία στο χρόνο εργασίας και στις μεταθέσεις καθώς και μειώσεις μισθών προβλέπουν οι προτάσεις της διοίκησης της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Οι διαπραγματεύσεις της διοίκησης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων συνεχίζονται. Στόχος της ΓΕΝΟΠ είναι η υπογραφή της νέας σύμβασης πριν τις 14 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η μετενέργεια, ενώ ορισμένοι συνδικαλιστές θεωρούν ότι η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή.

Η διοίκηση πρότεινε ευελιξία στο χρόνο εργασίας και τις μεταθέσεις, απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού, εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα απασχόλησης με μετάθεση ή αλλαγή ειδικότητας, αλλά και σε περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι κρίνονται στάσιμοι επί σειρά ετών.

Για τις απολύσεις

Ειδικότερα, η διοίκηση προτείνει ότι σε περίπτωση αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ ή παύσης λειτουργίας μονάδων ή για γενικότερους οικονομικούς λόγους, το πλεονάζον προσωπικό θα απολύεται με απόφαση διευθύνοντος συμβούλου, αφού προηγουμένως εξετασθεί η δυνατότητα μετάθεσης, αλλαγής ειδικότητας ή μετεκπαίδευσης.

Αν η εταιρεία προτείνει μία από τις λύσεις και ο εργαζόμενος δεν δεχθεί, τότε θα υπάρχει άμεση καταγγελία της σύμβασης.

Σε απολύσεις θα προχωρά η επιχείρηση και στην περίπτωση των εργαζομένων που κρίνονται στάσιμοι για μια τριετία, επανακριθούν ένα χρόνο αργότερα και κριθούν στάσιμοι τελεσίδικα.

Επίσης, οι προτάσεις της διοίκησης προβλέπουν ότι άρνηση αποδοχής μετάθεσης εξομειώνεται με παραίτηση του μισθωτού, όπως με παραίτηση εξομειώνεται η αδικαιολόγητη απουσία επί 20 συνεχείς εργάσιμες ημέρες ή 30 διακεκομμένες στη διάρκεια του έτους.

Μειώσεις μισθών

Παράλληλα, η διοίκηση πρότεινε μείωση βασικών μισθών κατά 15%, των ειδικών επιδομάτων κατά 33%, «πάγωμα» του χρονοεπιδόματος και χορήγηση του επιδόματος βάρδιας μόνο σε όσους πράγματι εργάζονται (έχουν δηλαδή φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας).

Επίσης, προτείνεται η δυνατότητα απασχόλησης και την έκτη ημέρα της εβδομάδας με αναπλήρωση των αντίστοιχων ημερών ανάπαυσης σε διάστημα 100 ημερών ή με προσαύξηση του ημερομισθίου κατά 30%.