ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αντικειμενικές τιμές στο Ελληνικό, αποζημιώσεις για μινκ και από τη Μαγούλα στα Φάρσαλα

Οι αντικειμενικές τιμές στο Ελληνικό, αποζημιώσεις για μινκ και από τη Μαγούλα στα Φάρσαλα

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι αξίες του Ελληνικού

«Πατάει γκάζι» το υπουργείο Οικονομικών για τον καθορισμό των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στην περιοχή του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου, καθώς ήδη ολοκλήρωσε τις διαδικασίες διορισμού των πιστοποιημένων εκτιμητών που θα αναλάβουν το έργο. Όπως μαθαίνουμε, το project δεν «ενθουσίασε» τους ειδικούς εκτιμητές που μπήκαν στην κλήρωση, καθώς τα λεφτά είναι λίγα και η δουλειά σκληρή και υπεύθυνη. Ωστόσο, κάποιοι το έκαναν για το prestige. Να αναφέρουμε πως η αμοιβή των πιστοποιημένων εκτιμητών θα διαμορφωθεί σε 75 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ανά εκτίμηση (ζώνη). Το όλο έργο ανατέθηκε σε δύο εκτιμητές, ενώ ορίσθηκαν και πέντε αναπληρωματικοί. Εκτιμητές με γνώση του όγκου του project μας ανέφεραν πως για λιγότερα από 7.000 ευρώ δεν αξίζει κανείς να ασχοληθεί. Πάντως, οι εκτιμητές που αναλαμβάνουν το έργο θα αποζημιωθούν με πολύ λιγότερα. Το έργο των εκτιμητών θα περιλαμβάνει τη σύνταξη άρτιας και τεκμηριωμένης εισήγησης των τιμών εκκίνησης και αξιών οικοπέδων ανά ζώνη, αποκλειστικά για τις ζώνες που περιλαμβάνονται εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά και θα υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνηση. Μια κρίσιμη λεπτομέρεια. Η εργασία των εκτιμητών θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός επτά εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του υπουργού Οικονομικών για την ανάθεση του έργου. Κυριολεκτικά με το μαχαίρι στο λαιμό…

Από τη Μαγούλα στα Φάρσαλα

Η στήλη έχει και στο παρελθόν εκφράσει τον προβληματισμό της για τα κριτήρια με τα οποία η Διεύθυνση Αναπτυξιακών Νόμων του υπουργείου Ανάπτυξης και συγκεκριμένα το Τμήμα Αξιολόγησης Επενδυτικών Σχεδίων, δίνουν το «πράσινο φως» για να υπαχθούν στον αναπτυξιακό νόμο επενδυτικά σχέδια παραγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Πολλές περιπτώσεις επενδυτών που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό είναι εξαιρετικά «θολές». Εάν κάποιος κάνει μια απλή έρευνα ανοικτών πηγών για το ποιοι είναι οι επενδυτές που λαμβάνουν εκατομμύρια από τον αναπτυξιακό για να αναπτύσσουν μονάδες παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης, γεννιούνται σοβαρά ερωτήματα. Τόσο για την προέλευση των κεφαλαίων που καλύπτουν την ιδιωτική συμμέτοχή, όσο και για το τί θα συμβεί μετά την ολοκλήρωση των εν λόγω επενδυτικών σχεδίων. Το τελευταίο 18μηνο η στήλη έχει αναφερθεί εκτενώς σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις. Σήμερα θα αναφερθούμε στην περίπτωση του επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης IASIS CAN Μονοπρόσωπη IKE, το οποίο αφορά στην ίδρυση καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στη δημοτική ενότητα Πολυδάμαντα του Δήμου Φαρσάλων. Το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο επιλέξιμου κόστους 8,85 εκατ. ευρώ ήδη αξιολογήθηκε από το Τμήμα Αξιολόγησης Επενδυτικών Σχεδίων του υπουργείου Ανάπτυξης και θα λάβει επιχορήγηση 3,4 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο. Ποια είναι η IASIS CAN Μονοπρόσωπη IKE που θα λάβει 3,4 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο; Μια επιχείρηση που συστάθηκε στη Μαγούλα Αττικής προ οκταμήνου, στις 14 Οκτωβρίου 2021. Εμφανίζεται να έχει ως μοναδικός εταίρο και διαχειριστή μια ιδιωτική υπάλληλο, κάτοικο Ελευσίνας, η οποία για τη σύσταση της ΙΚΕ κατέβαλε 15.000 ευρώ ως μετοχικό κεφάλαιο. Πως η εν λόγω κυρία θα καλύψει την ίδια συμμετοχή των 5,4 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση της επένδυσης είναι απορίας άξιο, καθώς βάσει όσων διαπιστώσαμε, το πιστωτικό προφίλ της δεν επιτρέπει την άντληση τραπεζικής χρηματοδότησης μεγάλου ύψους. Παράλληλα, η ίδια δεν εμφανίζεται να είναι πληρεξούσιος ή εκπρόσωπος κάποιου άλλου φυσικού ή νομικού προσώπου. Προκύπτει λοιπόν εύλογα το ερώτημα, τί είδους έλεγχο κάνουν στη Διεύθυνση Αναπτυξιακών Νόμων του υπουργείου Ανάπτυξης, ειδικά στα «ευαίσθητα» project της φαρμακευτικής κάνναβης.

Αποζημιώσεις για μινκ

Αποζημιώσεις που θα μπορούν να φθάνουν ακόμη και τις 290.000 ευρώ ανά παραγωγό θα χορηγεί ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) σε εκτροφείς γουνοφόρων όλης της χώρας, που υπέστησαν σοβαρή μείωση του εισοδήματός τους τα έτη 2020 και 2021 εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Να υπενθυμίσουμε πως την τελευταία διετία παραγωγοί γουνοφόρων , ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα, αναγκάσθηκαν να θανατώσουν χιλιάδες μινκ διότι είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό. Οι εν λόγω παραγωγοί παρέμειναν όλο αυτό το διάστημα μετέωροι, καθώς δεν είχε υπάρξει πρόνοια για την στήριξή τους. Με την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση, το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης που θα λάβουν θα υπολογισθεί σύμφωνα με την δυναμικότητα των εκμεταλλεύσεων γουνοφόρων ανά μονάδα εκμετάλλευσης για το 2021, η οποία θα προσδιορισθεί από τον αριθμό των ζώων αναπαραγωγής (μητέρες). Για μονάδες που διαθέτουν από 50 μέχρι 999 γουνοφόρα ζώα αναπαραγωγής η αποζημίωση θα ανέρχεται σε 4.000 ευρώ και θα κλιμακώνεται έως τα 60.000 ευρώ για μονάδες με περισσότερα από 29.000 γουνοφόρα ζώα. Ανώτατο όριο στήριξης ανά παραγωγό ορίσθηκαν τα 290.000 ευρώ, ενώ συνολικά ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. θα μοιράσει έως τις 30 Ιουνίου 1,5 εκατ. ευρώ.

Ραντεβού στο Βερολίνο

Την ευκαιρία να συναντήσουν την Violaine Clerc, τη νέα Εκτελεστική Γραμματέα της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF), της διεθνούς αρχής για τους κανόνες που αφορούν στην πρόληψη και καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, θα έχουν τα μέλη της ελληνικής αποστολής που θα μεταβούν στα μέσα Ιουνίου στο Βερολίνο για τις εργασίες της Ολομέλειας της FATF. Η Γαλλίδα Εκτελεστική Γραμματέας της FATF που ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιουνίου 2022, είναι γνωστή στα παλαιότερα μέλη της ελληνικής αποστολής, καθώς από το 2014 ηγείται της γαλλικής αντιπροσωπείας στη FATF. Η Violaine Clerc έχει περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στην εποπτεία και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και έχει καταλάβει υψηλόβαθμες θέσεις στη Γαλλική Κεντρική Τράπεζα και στην αρμόδια γαλλική χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή (ACPR). Ειδικά τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος που έχουν ως αρμοδιότητα την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και μετέχουν τις εργασίες της FATF την γνωρίζουν καλά.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.