ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με τα μάτια στραμμένα στην ΕΚΤ σήμερα οι αγορές

Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει δημιουργήσει προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων από τον επόμενο μήνα.
Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει δημιουργήσει προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων από τον επόμενο μήνα.
AP

Στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι σήμερα στραμμένες οι αγορές, με την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να έχει δημιουργήσει προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων από τον επόμενο μήνα.

Πρόκειται για νέα εποχή στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί ο πολύ υψηλός πληθωρισμός.

Με τα σύννεφα πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία να πληθαίνουν, η ΕΚΤ αναμένεται να επιβεβαιώσει σήμερα την πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο, με τα μέλη της να συναντώνται στο Αμστερνταμ. Είναι η πρώτη συνεδρίαση εκτός Φρανκφούρτης από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Πριν προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι θέλει πρώτα να τερματίσει επίσημα τις καθαρές αγορές ομολόγων, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί.

Το βασικό ερώτημα τώρα είναι πόσο επιθετικά θα κινηθεί η ΕΚΤ με τις αυξήσεις τους επόμενους μήνες καθώς ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ανοιχτά σε μια αύξηση 50 μονάδων αντί για 25 μονάδες βάσης.

Παράλληλα, οι κεντρικοί τραπεζίτες της ΕΚΤ αναμένεται να υποστηρίξουν μια πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων εάν χρειαστεί, για την αντιμετώπιση του κόστους δανεισμού για κράτη μέλη, όπως η Ιταλία, που ξεφεύγει από τον έλεγχο.

Η ΕΚΤ έχει επιπλέον 200 δισ. ευρώ, για να δαπανήσει για την αγορά χρέους των υπό πίεση κρατών-μελών τής ευρωζώνης στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος αγοράς ομολόγων. Αυτά τα 200 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την προώθηση επανεπενδύσεων περιουσιακών στοιχείων που λήγουν σε έως και ένα έτος.