ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπόνους από την κυβέρνηση στα νοικοκυριά που κάνουν οικονομία στο ρεύμα

Μπόνους από την κυβέρνηση στα νοικοκυριά που κάνουν οικονομία στο ρεύμα
Pixabay

Κίνητρα σε νοικοκυριά και δημόσιο τομέα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας ανακοινώνουν σήμερα στις 10 το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, και η γενική γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. 

Το σχέδιο «Επιχείρηση Θερμοστάτης» προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες μπόνους για τα νοικοκυριά που θα μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και συστάσεις να λειτουργούν τα κλιματιστικά στους 26-27 βαθμούς.

Τα νοικοκυριά που θα κάνουν οικονομία στο ρεύμα θα κερδίζουν αυξημένη επιδότηση στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι κρατικοί φορείς εξετάζεται να λαμβάνουν αυξημένη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό.

Το σχέδιο προβλέπει ακόμα:

  • Περιορισμό στις καταναλώσεις του οδικού φωτισμού και παρεμβάσεις για την αντικατάσταση λαμπτήρων με σύγχρονους ενεργειακά αποδοτικούς.
  • Υποχρεωτικό σβήσιμο των φώτων μετά το τέλος κάθε εργασίας, όπου αυτά δεν είναι απαραίτητα. Εκτιμάται πως με το μέτρο αυτό θα εξοικονομηθεί ένα ποσό 18-20 εκατ. ευρώ.
  • «Ποινές» για όσους παραβιάζουν τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Σε κρατικούς φορείς που θα καταφέρουν να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την αύξηση χρηματοδότησης από τον τακτικό προϋπολογισμό. Η μείωση στην κατανάλωση θα διαπιστώνεται σε σύγκριση με τους λογαριασμούς ρεύματος της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Αν ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, δεν αποκλείεται η κρατική χρηματοδότηση αντί να αυξάνεται, να μειώνεται.

Για την εφαρμογή του μέτρου το υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργήσει πλατφόρμα, όπου θα καταχωρίζονται τα στοιχεία και οι καταναλώσεις κάθε δημόσιου κτιρίου.

Οι δύο υπουργοί που θα ανακοινώσουν τα μέτρα αναμένεται να απευθύνουν σύσταση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να «χαμηλώσουν το ρεύμα».

Το υπουργείο Ενέργειας φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί bonus στα νοικοκυριά που θα μειώσουν την κατανάλωσή τους, μέσω μηχανισμού σύγκρισης με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο. Στα νοικοκυριά το κίνητρο θα είναι η αυξημένη επιδότηση ρεύματος.

Το ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνει ακόμη κίνητρα για αντικατάσταση παλαιών, ενεργοβόρων συσκευών (κλιματιστικά, ψυγεία, καταψύκτες), καθώς και για παραγωγή ενέργειας από αυτούς που την καταναλώνουν (π.χ. φωτοβολταϊκά σε στέγες κτηρίων, δημόσιων και ιδιωτικών, ηλιακούς θερμοσίφωνες κ.λπ.).