ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακύκλωση συσκευών: Έτοιμη η πλατφόρμα – Πότε θα ανοίξει, με τρία στοιχεία οι αιτήσεις

Ανακύκλωση συσκευών: Έτοιμη η πλατφόρμα – Πότε θα ανοίξει, με τρία στοιχεία οι αιτήσεις
Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έδωσε διευκρινίσεις για την ανακύκλωση συσκευών
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έδωσε διευκρινίσεις για την ανακύκλωση συσκευών

Σχεδόν έτοιμη είναι η πλατφόρμα για την ανακύκλωση συσκευών όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, το πρωί της Παρασκευής εξηγώντας ότι οι αιτήσεις θα γίνονται «με τρία μόνο στοιχεία». Όπως είπε στόχος είναι η πλατφόρμα, η οποία θα μείνει ανοιχτή για περίπου 15 ημέρες, να ανοίξει μέχρι τη μεθεπόμενη Δευτέρα.

«Για το πρόγραμμα για την επιδότηση των συσκευών η πλατφόρμα είναι σχεδόν έτοιμη. Οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν μόνο τρία στοιχεία. Το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ και τον αριθμό της παροχής, δηλαδή τον αριθμό του μετρητή. Ακόμα, θα συμπληρώνουν τον τύπο της συσκευής που θέλουν να αντικαταστήσουν. Τα υπόλοιπα θα συμπληρώνονται αυτόματα» είπε αρχικά ο κ. Σκρέκας για την ανακύκλωση συσκευών.

Όπως εξήγησε για τη διαδικασία της ανακύκλωσης συσκευών «θα παίρνουν ηλεκτρονικό αριθμό και θα πηγαίνουν στο κατάστημα για να προχωρήσουν στην αγορά και στην αντικατάσταση της συσκευής τους. Όταν θα πηγαίνει ο εγκαταστάτης για να ξηλώσει την προηγούμενη συσκευή συμπληρώνεται μια υπεύθυνη δήλωση, ότι η συσκευή είναι παλιά».

Όσον αφορά την επιδότηση για την ανακύκλωση συσκευών ο κ. Σκρέκας είπε ότι «θα αφαιρείται από το ποσό την ώρα της αγοράς, και είναι από 35 έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα. Το πρόγραμμα είναι μόνο για τα νοικοκυριά. 150 εκατ. ευρώ θα είναι το συνολικό ποσό της επιδότησης. Εκτιμούμε ότι θα αγοραστούν περίπου 350 με 400 χιλιάδες συσκευές».

Το πρόγραμμα αφορά την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών για περίπου 350.000 νοικοκυριά. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών και συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέες συσκευές. Προκειμένου να γίνουν δεκτές οι παλιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου και χωρίς να υπάρχει κάποιο άνω όριο.

Οι συσκευές, που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευών, είναι:

  • Ψυγεία
  • Καταψύκτες
  • Κλιματιστικά.

Οι συσκευές που δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση για την ανακύκλωση συσκευών είναι:

  • πλυντήρια ρούχων
  • πλυντήρια πιάτων
  • ηλεκτρικές κουζίνες

Σχετικές ειδήσεις