ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιος θα πάρει τη σκυτάλη μετά την S&P

Ποιος θα πάρει τη σκυτάλη μετά την S&P

Μετά την S&P σειρά θα πάρουν και οι άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, σε ό,τι αφορά στις αναβαθμίσεις των βαθμολογιών τους για την ελληνική οικονομία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι πως πρώτη τη σκυτάλη θα πάρει στο αμέσως επόμενο διάστημα η Fitch και θα ακολουθήσει η Moody’s.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι μεταξύ των τριών, η πιο σκληρή της παρέας θεωρείται παραδοσιακά η S&P, οπότε, το γεγονός ότι ο κύκλος των αναβαθμίσεων ξεκίνησε απ αυτή, συνιστά ένα αισιόδοξο μήνυμα. Στην πραγματικότητα, όπως υποστηρίζουν από χθες το πρωί, Έλληνες, στελέχη των εδώ dealingrooms το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε από την S&P, πρακτικά, δεν συνεπάγεται και πολλά πράγματα.

Ωστόσο, σημειολογικά, είναι μια σημαντική εξέλιξη, καθώς συνιστά την πρώτη θετική βαθμολόγηση της χώρας σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη αυτής της περιπέτειας που οδήγησε την ελληνική οικονομία υπό αυστηρή επιτροπεία και σε καθεστώς χρεωκοπίας (μετά το «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους).

Και ήταν αυτή ακριβώς η επιτυχία της συντεταγμένης πτώχευσης – γιατί αυτό ήταν το PSI – που οδήγησε τους αναλυτές της S&P στην χθεσινή τους απόφαση. Όπερ σημαίνει ότι από εδώ και στο εξής θα πρέπει να δίνονται ανάλογες κρίσιμες «μάχες», όπως αυτή του «κουρέματος» και να κερδίζονται, για να ελπίζει η χώρα και η οικονομία της σε περαιτέρω αναβαθμίσεις.

Η αποστολή αυτή θεωρείται και είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ιδιαιτέρως δύσκολη, γι αυτό και η κυβέρνηση που θα κληθεί να αναλάβει τις τύχες της χώρας μετά τις εκλογές της Κυριακής θα έχει μπροστά της, για να ανέβει, ένα ολόκληρο «βουνό» από προβλήματα. Τα περιέγραφε, παραστατικά, έκθεση της UBS, με τον τίτλο «ανησυχούμε, πολύ ανησυχούμε…».