ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθεροποιητικά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

Σταθεροποιητικά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες
AP

Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στο άνοιγμα των συναλλαγών της Πέμπτης, μετά τη χθεσινή «πυροσβεστική» παρέμβαση της ΕΚΤ, η οποία προανήγγειλε ένα νέο μηχανισμό που θα διασφαλίζει πως δεν θα κατακερματίζεται η αγορά ομολόγων της ζώνης του ευρώ.

Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει απόδοση 4,25%, το πενταετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει απόδοση 3,3% και το 15ετές ομόλογο καταγράφει απόδοση 4,45%.

Το spread, ήτοι η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού ομολόγου αναφοράς διαμορφώνεται στις 253 μονάδες βάσης, σχεδόν 40 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με προχθές Τρίτη.

Καθώς η ΕΚΤ δεν έχει καν ξεκινήσει τις αυξήσεις επιτοκίων της είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί το που θα σταθεροποιηθούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δημιουργήσει ένα νέο εργαλείο για τον περιορισμό της πίεσης στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης ανοίγει το δρόμο για τρεις αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης εφέτος.

Αναλυτές της Deutsche Bank ανέφεραν πως η ανάπτυξη των εργαλείων κατά του κατακερματισμού στην αγορά ομολόγων της ζώνης του ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για τις αυξήσεις επιτοκίων και την επιτάχυνση του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

«Προσθέτουμε μια τρίτη αύξηση 50 μονάδων βάσης στις προβλέψεις μας. Τώρα βλέπουμε αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και 50 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει 175 μονάδες βάσης αυξήσεων τους επόμενους έξι μήνες και επιτόκιο καταθέσεων 1,25% στο τέλος του τρέχοντος έτους», αναφέρει σχετική έκθεση.

Τέλος, την μεταβλητότητα στην αγορά ομολόγων ήλθε να αυξήσει σήμερα και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, η οποία προχώρησε αιφνιδιαστικά σε αύξηση επιτοκίων κατά 0,50%. Η κίνηση αυτή ήλθε λίγες ώρες μετά την αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 0,75%.

Η ελβετική κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της στο -0,25% από το επίπεδο -0,75% που ήταν ήδη από το 2015. Η αύξηση αυτή είναι η πρώτη αύξηση από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, από τον Σεπτέμβριο του 2007.