ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα «βουτιά» στις αγορές – «Ματώνουν» οι μετοχές, πανηγυρίζουν οι σορτάκηδες

Νέα «βουτιά» στις αγορές
Νέα «βουτιά» στις αγορές

Οι διεθνείς οίκοι χτυπούν καμπανάκι για τη μεσο-βραχυπρόθεσμη πορεία των αγορών, προειδοποιώντας πως τα δύσκολα είναι μπροστά.

Επανήλθαν οι πιέσεις στα χρηματιστήρια στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της Fed να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της από το 1994 σε μία προσπάθεια να τιθασεύσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Σήμερα η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα SNB αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά την τελευταία 15ετία σήμερα, ακολουθώντας τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες στις αυξήσεις επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. To ελβετικό φράγκο καταγράφει μεγάλη άνοδο 1,6% έναντι του ευρώ στο 1,0225 φράγκο και κατά 1% έναντι του ευρώ, μετά την αναπάντεχη απόφαση για αύξηση των επιτοκίων στο -0,25% από -0,75%.

Οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατρακυλούν, καθώς οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις και η συνεπακόλουθη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες εντείνουν τις ανησυχίες ότι οι οικονομίες δεν θα αποφύγουν την ύφεση το επόμενο διάστημα.

Οι διεθνείς οίκοι χτυπούν καμπανάκι για τη μεσο-βραχυπρόθεσμη πορεία των αγορών, προειδοποιώντας πως τα δύσκολα είναι μπροστά.

Η Morgan Stanley προβλέπει ότι ο παγκόσμιος δείκτης βαρόμετρο S&P 500 θα σημειώσει πτώση στις 3.400 μονάδες, δηλαδή θα υποχωρήσει κατά 10% από τα τρέχοντα επίπεδα, στις 4.390 μονάδες τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με τον αναλυτή του αμερικανικού οίκου Michael Wilson, οι αποτιμήσεις στις μετοχές διαγράφουν τροχιά διόρθωσης, εν αναμονή της νομισματικής σύσφιξης εκ μέρους της Federal Reserves, που προσπαθεί μέσω των επιτοκίων να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Από την πλευρά της η Bank of America επισημαίνει πως οι πληθωριστικές πιέσεις, αντί να κορυφωθούν και να υποχωρήσουν, αναμένεται να ενταθούν, ενώ παράλληλα η οικονομία των ΗΠΑ έχει περάσει σε ύφεση, με τους περισσότερους να το αγνοούν. Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής αναλυτής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Michael Hartnett, οι αγορές αναμένουν εύλογα, μια πιο επιθετική απάντηση από τη Federal Reserve, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη οικονομική ύφεση. Εν ολίγοις, είπε ο Hartnett, το «σοκ του πληθωρισμού» δεν έχει τελειώσει, το «σοκ των επιτοκίων» μόλις αρχίζει και το «σοκ της ανάπτυξης» είναι καθ' οδόν.

Ανησυχία για τα κρυπτονομίσματα

Στην αγορά κρυπτονομισμάτων το Bitcoin σημειώνει άνοδο 7,73% και κινείται στα 21.791,5 δολάρια. Παράλληλα, το Ethereum σημειώνει κέρδη 14,52% και κινείται στα 1.172,82 δολάρια. Ωστόσο, το Bitcoin εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2020, υποχωρώντας περίπου 27% την τελευταία εβδομάδα, ενώ καταγράφει πτώση 70% από το ιστορικό υψηλό του τον Νοέμβριο.

Τα κρυπτονομίσματα βρίσκονται στο στόχαστρο μετά την κατάρρευση του stablecoin TerraUSD μαζί με το luna. Στην παρούσα φάση η προσοχή είναι στραμμένη στην Celsius, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπο με χρεοκοπία, προκαλώντας φόβους για αναταράξεις στην ευρύτερη αγορά. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγα 2ωρα, η Celsius διέκοψε τις αναλήψεις για τους πελάτες της.